Rinkēvičs: Pašvaldību vadītājiem X stundas apstākļos būs lielāka atbildība, nekā šobrīd šķiet

© Kaspars Krafts / F64

“Putina ambīcijas vairo apstāklis, ka viņš netiek apturēts, viņš uzskata, ka Rietumi muld nevis dara, Putins pilnībā ir pārņēmis savā kontrolē valsti un nekāda pretestība nav iespējama,” apgalvo Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs TV24 raidījumā “Nedēļa. Post scriptum.

Rietumi novelk sarkanās līnijas, ko tie nedarīs, un Putins to redz. Tāpat Krievijas diktators redz, ka Rietumiem ir grūti atbildēt uz Krievijas hibrīduzbrukumiem. E.Rinkēvičs novērtē drošības dienestu darbu, izmeklējot sabotāžas un diversijas, tai skaitā, uzbrukumu Okupācijas muzejam, bet uzsver arī sabiedrības lomu, iesaistoties drošības nodrošināšanā.

Satraukums par drošību sabiedrībā pastiprinājies notikumu Ukrainā sarežģīšanās dēļ. Ukrainas armija drosmīgi cīnās pret pārspēku, bet skaidri zināmas ir arī problēmas - Rietumu ieroču piegādes un ierobežojumi.

“Bažas ir parādījušās tādēļ, ka 2022.gada eiforiju nomainīja mierīgs 2023.gads un šis gads ir sarežģīts. Ir pamats domāt, ka situācija stabilizēsies, bet šis gads arī politiski ir sarežģīts - vēlēšanu režīmā, kas nepalīdz Ukrainai cīnīties,” uzsver Valsts prezidents.

Runājot par Latvijas drošības stiprināšanu, E.Rinkēvičs norāda, ka reģionālajās vizītēs vērojama pašvaldību gatavība dažādos līmeņos - ir pašvaldības, kas ir apzinājušas konkrētas lietas, piemēram, elektroģeneratoru pietiekamību un daudzdzīvokļu namu pagrabu piemērošanas iespējas bumbu patvertnēm. Tomēr iedzīvotāju informētība nav pietiekama, jo daudzās pašvaldībās lietas vēl tikai tiek apzinātas.

“Svarīga ir arī pašu pašvaldību attieksme un iniciatīva. Tiekoties ar austrumu robežas pašvaldību vadītājiem, varēja secināt, ka daļai pašvaldību pat nav izstrādāti formālie plāni par darbību militāra apdraudējuma apstākļos, lai gan termiņš bija 1. janvāris. Tieši plānojot, tiek uzdoti jautājumi, meklētas atbildes, un jārēķinās, ka pašvaldību vadītājiem X stundas apstākļos būs lielāka atbildība, nekā liekas,” saka Valsts prezidents, piebilstot, ka Ukrainas pieredze rāda, ka galvaspilsēta katru jautājumu noinstruēt krīzes apstākļos nevarēs.

Pilnu raidījumu “Nedēļa. Post scriptum” skatieties TV24 ēterā piektdien, 31.maijā, pl.21:00!