Pieņem grozījumus par uzturlīdzekļu izmaksu jauniešiem, kuri iegūst izglītību ārvalstīs

© Vladislavs Proškins / F64

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, uzturlīdzekļu izmaksu attiecinot arī uz jauniešiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta joprojām ir Latvijā, bet izglītību iegūst ārvalstīs.

Pieņemtās izmaiņas attiecas uz jauniešiem, kuri ārvalstīs iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību.

Līdz šim likums paredzēja, ka uzturlīdzekļus saņem pilngadīga persona, ja tā turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību tieši Latvijā.

Tagad noteikts, ka tiks ievērots vienlīdzības princips pret pilngadīgiem jauniešiem, kuri vēlas turpināt izglītošanos kādā no vispārējas izglītības iestādēm ārvalstīs, par kuriem tiek maksāti uzturlīdzekļi gadījumos, kad viens vai abi vecāki nepilda savu pienākumu un nenodrošina uzturlīdzekļus.

Tiesībsarga birojā uzskata, ka līdzšinējais regulējums faktiski rada situāciju, ka tikai uz aizdomu pamata par pastāvīgu neuzturēšanos Latvijā vai mācību procesa pārtraukšanu jaunietim, kurš mācās ārvalstīs, tiek pilnībā liegta iespēja iegūt uzturlīdzekļus.

Tiesībsarga ieskatā šāda prasība nav samērīga ar Satversmē noteiktajām tiesībām uz sociālo nodrošinājumu, jo tā pārkāpj vienlīdzības principu.

Pieņemto izmaiņu īstenošanai papildu valsts un pašvaldību budžetu līdzekļi nebūs nepieciešami, un izmaksas veiks no esošā Uzturlīdzekļu garantiju fonda budžeta.