VAD iesaucamajiem kompensēs izdevumus par ierašanos uz veselības pārbaudēm

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās valdības atbalstītos grozījumus Valsts aizsardzības dienesta (VAD) likumā, kas paredz, ka VAD iesaucamajiem kompensēs izdevumus par ierašanos uz veselības pārbaudēm.

Attiecībā uz transporta kompensācijām VAD iesaucamajiem likums patlaban neietver regulējumu, kas tiem paredzētu transporta kompensāciju ierodoties uz obligātajām veselības pārbaudēm, kā arī iesauktajiem ierodoties uz dienesta vietu VAD uzsākšanai.

Tāpat pašlaik nav pietiekama normatīvā pamata, lai iesaucamajiem, ierodoties uz veselības pārbaudēm tiku kompensēta ēdināšana. Būtiskākais risks, kas saistīts ar kompensāciju neesamību ir risks, ka ņemot vērā, ka atlasē pēc nejaušības principa VAD tiek iesauktas personas no visiem Latvijas administratīvajām teritorijām, iesaucamie no tālākiem reģioniem var neierasties vai izvairīties no veselības pārbaužu veikšanas.

Šādi riski apgrūtina konkrētā VAD iesaukuma organizāciju, palielinot iespēju, ka obligāti iesauktajiem dienests tiek atlikts uz nākamajiem iesaukumiem.

Tas nozīmē to, ka ņemot vērā potenciālo atbirumu, atlasē pēc nejaušības principa var būt jāiesauc vairāk jaunieši nekā tas būtu nepieciešams.

Lai risinātu problēmu AM piedāvā risinājumu, kas paredz, ka iesaucamajiem tiks kompensēti transporta izdevumi izmantojot izmantojot sabiedrisko transportu no deklarētās dzīvesvietas līdz veselības pārbaudes komisijai un atpakaļ, kā arī ierodoties uz dienesta vietu dienesta uzsākšanai.

Ja iesaucamais uz veselības pārbaudēm nolemj ierasties ar privāto transportu vai taksometru, tad izdevumi netiek apmaksāti. Tas pats attiecas arī ierodoties uz dienesta vietu dienesta uzsākšanai.

Par kompensāciju apjomu un formu saistītie jautājumi tiks ietverti Ministru kabineta noteikumos, kas balstīsies uz šī panta deleģējumu. Līdzīgi plānot noteikt arī ēdināšanas kompensāciju segšanu.

Lai gan pašlaik veselības pārbaudes tiek nodrošinātas tika vienā vietā, turklāt ar ierobežoto piekļuvi - NBS Medicīnas nodrošinājuma centrā Ezermalas ielā, tomēr nākotnē to plānots darīt reģionos, līdz ar to atbilstošākais ilgtermiņa risinājums ir noteikt ēdināšanas izdevumu kompensācijas nevis ēdināšanas nodrošināšanu.