Vidēja elektroenerģijas cena sarukusi par 12%

© f64.lv, Kaspars Krafts

Latvijā elektroenerģijas vidējā cena šogad aprīlī salīdzinājumā ar martu saruka par 12% un bija 60,25 eiro par megavatstundu (MWh), AS "Latvenergo" jaunākajā Elektroenerģijas tirgus apskatā norāda uzņēmuma tirdzniecības portfeļa analītiķe Rodika Prohorova.

Arī Lietuvā elektroenerģijas cena aprīlī bija 60,25 eiro par MWh, kas ir par 12% mazāk nekā martā, savukārt Igaunijā elektroenerģijas cena vidēji bija 60,39 eiro par MWh, kas ir par 12% mazāk nekā martā.

Aprīlī zemākā ikstundas cena Baltijā bija 10 eiro par MWh, bet augstākā ikstundas cena bija 249,96 eiro par MWh.

Elektroenerģijas tirgus apskatā skaidrots, ka Baltijā elektroenerģijas cenu samazinājumu aprīlī ietekmēja par 6% mazāks elektroenerģijas pieprasījums. Tāpat kopš marta saglabājās augsts atjaunojamo energoresursu izstrādes īpatsvars pret kopējo elektroenerģijas izstrādi reģionā.

Baltijā izstrāde saules elektrostacijās pieauga par aptuveni 29%, kas kompensēja par nepilniem 3% mazāku izstrādi vēja elektrostacijās un par 7% mazāku izstādi hidroelektrostacijās.

Vienlaikus turpinās Somijas-Igaunijas starpsavienojuma "EstLink-2" remontdarbi, kurus plānots noslēgt augusta beigās. Šis apstāklis ierobežo enerģijas importa iespējas no Ziemeļvalstīm.

Savukārt "Nord Pool" biržā mēneša vidējās elektroenerģijas cenas samazinājās gandrīz visos tirdzniecības apgabalos. "Nord Pool" sistēmas cena samazinājās par 14% - līdz 48,67 eiro par MWh.

Prohorova skaidro, ka cenu kritumu galvenokārt ietekmēja pieprasījuma samazinājums un lielāka atjaunojamo energoresursu izstrāde reģionā.

Aprīlī, sākoties siltākiem laika apstākļiem, "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos elektroenerģijas pieprasījums samazinājās par 10%, salīdzinot ar martu. Turklāt Ziemeļvalstīs pakāpeniski sākās arī sniega kušana, un nokrišņu daudzums, kas bija virs normas, rezultējās ar izstrādi hidroelektrostacijās, kas pieauga par 11%.

Izstrāde vēja elektrostacijās saglabājās bez būtiskām izmaiņām salīdzinājumā ar martu, savukārt, pakāpeniski pieaugot dienas garumam, par 78% kāpa izstrāde saules elektrostacijās.

Aprīlī atomelektrostaciju pieejamība reģionā bija 71%, kas ir par 12% mazāk nekā martā, turpinoties ikgadējiem apkopes darbiem Somijā un Zviedrijā.

Tirgus apskatā teikts, ka elektroenerģijas patēriņš Baltijā aprīlī bija 2143 gigavatstundas (GWh), kas ir par 6% mazāk nekā martā.

Ņemot vērā pavasara iestāšanos un mainīgos laika apstākļus, Latvijā mēneša laikā elektroenerģijas patēriņš samazinājās par 7% salīdzinājumā ar martu, tomēr tas bija par 2% lielāks, salīdzinot ar iepriekšējā gada aprīli, un veidoja 515 GWh.

Igaunijā aprīlī tika patērētas 675 GWh, kas ir par 6% mazāk nekā martā, bet par 10% vairāk nekā attiecīgajā mēnesī pērn. Lietuvā elektroenerģijas patēriņš bija 953 GWh, kas ir par 6% mazāk nekā mēnesi iepriekš, bet par 6% vairāk, salīdzinot ar 2023.gada aprīli.

Baltijā aprīlī tika saražota elektroenerģija kopumā 1732 GWh apmērā, kas ir par 9% mazāk nekā martā. Tostarp lielākais īpatsvars bija Latvijā - 744 GWh, kas ir par 18% mazāk, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, kamēr Igaunijā izstrāde samazinājās par 7%, saražojot 352 GWh, bet Lietuvā izstāde pieauga par 4% - līdz 636 GWh.

Aprīlī elektroenerģijas kopējās izstrādes attiecība pret kopējo elektroenerģijas patēriņu Baltijā salīdzinājumā ar martu samazinājās par diviem procentpunktiem un veidoja 81%. Latvijā kopējās ģenerācijas attiecība pret mēneša patēriņu saruka līdz 2,4 reizēm, Igaunijā šis rādītājs veidoja 52%, bet Lietuvā - 67%.

Aprīlī ūdens pieteces līmenis Daugavā saglabājās bez būtiskām izmaiņām, salīdzinot ar martu, kas atspoguļojās arī "Latvenergo" hidroelektrostaciju izstrādes apmērā. Aprīlī tika saražotas 656 GWh. Tikmēr "Latvenergo" termoelektrostacijās tika saražotas 35 GWh, ko ietekmēja ne vien tirgus pieprasījums, bet arī plānotie apkopes darbi.

Jau ziņots, ka "Latvenergo" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā sasniedza 2,034 miljardus eiro, kas ir par 10,4% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt koncerna peļņa pieauga par 90,8% un bija 350,9 miljoni eiro.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Svarīgākais