"Piedāvājums ir diezgan ačgārns." Apsver idejas mainīt VARAM nosaukumu; izskan dažādi varianti

© f64.lv, Oksana Džadana

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē deputāti otrdien pauda gan kritiskus, gan arī atbalstošus viedokļus par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārdēvēšanu par Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministriju.

Reizē komisijas vairākums nobalsoja par attiecīgajiem grozījumiem Ministru kabineta iekārtas likumā, kas paredz veikt šādu pārdēvēšanu.

Deputāts Ģirts Valdis Kristovskis (JV), kurš atbalstīja likumprojektu, norādīja, ka, lai gan piedāvājums ir diezgan ačgārns, tomēr visi, arī deputāti pieradīs pie tā. Reizē politiķis uzsvēra, ka jātiek skaidrībā, tieši ar kuriem informācijas tehnoloģiju un mākslīgā intelekta jautājumiem ministrija strādās.

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS) vaicāja, cik atbilstoši vārdu "administrācija" būtu iekļaut ministrijas nosaukumā. VARAM pārstāve cita starpā atbildēja, ka šo vārdu atbilstoši noteiktajiem kritērijiem piedāvājusi mākslīgā intelekta programma.

Komisijas vadītājs Oļegs Burovs (GKR) norādīja, ka nosaukums nav galvenais, reizē ministrijai kopā Latvijas Universitātes un citiem valodas ekspertiem uz nākamo lasījumu iespējams izveidot arī atbilstošāku piedāvājumu.

Savukārt deputāts Uģis Mitrevics (NA) akcentēja, ka nosaukums ir nozīmīgs, lai cilvēki var saprast, "kas lācītim vēderā". Politiķis piedāvā atteikties no pašreizējā piedāvājuma un saīsinājuma uz atbilstošāku, piemēram, Digitālā un reģionālās attīstības ministrija jeb DRAM.

Līdzīgi arī deputāts, bijušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS) pauda, ka labāk izmantot vārdus "digitālais, digitālā", jo "vieds" nozīmētu pašam sevi saukt par gudru, kas būtu bezgaumīgi.

Savukārt deputāts Ingmārs Līdaka (AS) aicināja saglabāt VARAM abreviatūru ar cieņu pret cilvēkiem, kuri strādā ministrijā.

Kā ziņots, valdība atbalstījusi grozījumus Ministru kabineta iekārtas likumā, kas paredz VARAM nosaukumu no 1.jūlija mainīt uz Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministriju.

Kā aģentūru LETA informēja VARAM sabiedrisko attiecību nodaļa, ministrijas nosaukums tiks mainīts, ņemot vērā VARAM un Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) gaidāmo reorganizāciju.

Līdz šī gada 30.jūnijam jāveic vides aizsardzības politikas jomas, izņemot dabas aizsardzības, un ar to saistīto funkciju un attiecīgā personāla, tiesību, saistību, mantas un budžeta programmu pārcelšanu no VARAM uz KEM.

Kā norāda ministrijā, jaunais nosaukums - Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija atspoguļojot iestādes digitālās transformācijas jomas kompetenci.

Ministrijas nosaukums esot svarīgs elements, kas atspoguļojot valsts vai valdības prioritātes un virzienus.

Pēc VARAM un KEM reorganizācijas, VARAM būs vadošā valsts pārvaldes iestāde tādās jomās kā dabas aizsardzība, reģionālā attīstība, pašvaldību attīstība un pārraudzība, teritorijas attīstības plānošana un zemes pārvaldība, valsts pārvaldes pakalpojumu pārvaldība, informācijas sabiedrības un digitālās transformācijas attīstības plānošana, koordinācija un pārvaldība, kā arī valsts pārvaldes digitālo tehnoloģiju pārvaldība.

LETA jau ziņoja, ka iepriekš izskanēja iecere pārdēvēt VARAM par Dabas aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (DARAM).