NEPLP interneta lietotājiem Latvijā liedz piekļuvi vēl vienai tiešsaistes vietnei

© unsplash.com

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) liegusi pieeju kārtējam prokremliskam portālam, kas izplatīja Latvijai naidīgu informāciju, liecina padomes lēmums.

Kāda kompetentā valsts pārvaldes iestāde vērsusi NEPLP uzmanību uz tīmekļvietnes "pravda-lv.com" saturu, kas ir ir pretrunā Latvijas informatīvās telpas un nacionālās drošības interesēm. Kompetentās iestādes apkopotā informācija liecina, ka portāls izplata paziņojumus, kas ir vērsti pret Latvijas valsti un tās tuvākajām sabiedrotajām. Tāpat tiek norādīts, ka tīmekļvietne pauž atbalstu Krievijai un tās sabiedrotajām.

NEPLP un kompetentā valsts pārvaldes iestāde ir konstatējusi, ka minētajā tīmekļvietnē tiek izplatīta sagrozīta un nepatiesa informācija par karu Ukrainā un Krievijas darbībām ieņemtajās teritorijās, atbalstot Krievijas veiktās darbības. Tāpat tīmekļa vietnē izplatīta arī naidu kurinoša informācija un informācija ar mērķi diskreditēt Latvijas valsti, Ukrainu un NATO. Šāda informācija Latvijas informatīvajā telpā var radīt maldīgu priekšstatu par notikumiem pasaulē, negatīvi ietekmēt dažādu sabiedrības grupu līdzāspastāvēšanu Latvijā un radīt apdraudējumu Latvijas valsts drošībai.

Ņemot vērā NEPLP veiktā monitoringa rezultātā konstatēto, kompetentās iestādes sniegto informāciju, tīmekļa vietnē izvietoto saturu, normatīvajos aktos noteikto, kā arī ģeopolitisko situāciju pasaulē, NEPLP atzinusi, ka piekļuves liegšana minētajai tīmekļvietnei veicama nekavējoties, jo jebkura nepamatota kavēšanās ar piekļuves liegšanu tīmekļvietnei veicinātu apstākļus, ka tīmekļvietnē joprojām tiktu izplatīta tāda informācija, kas apdraud valsts drošību, kā arī dezinformācija un viltus ziņas, taču esošajā ģeopolitiskajā situācijā tieši nepieciešams nodrošināt uzticamas, kvalitatīvas un faktos balstītas patiesas informācijas pieejamību.

Secinot, ka portālā tiek izplatīts saturs, kas apdraud valsts drošību, tajā skaitā Latvijas nacionālo drošību, lemts ierobežot piekļuvi tīmekļvietnei "https://pravda-lv.com", kā arī to dublējošām spoguļlapām, kas pastāv jau lēmuma pieņemšanas brīdī vai tiks izveidotas pēc tā pieņemšanas nolūkā apiet noteikto ierobežojumu.

Saskaņā ar lēmumu interneta piekļuves pakalpojumu sniedzošajiem komersantiem nekavējoties jāliedz piekļuve tīmekļvietnei un tās domēna vārdiem, novirzot to lietotājus uz informatīvo paziņojumu "nelegalssaturs.lv". LETA jau vēstīja, ka kopš kara Ukrainā sākuma NEPLP ir pieņēmusi lēmumu par vairāku desmitu mājaslapu, kas izplata valsts drošību apdraudošu saturu, bloķēšanu Latvijas teritorijā.

Latvijā

No pirmdienas tehnoloģiju uzņēmumi un jaunuzņēmumi aicināti pieteikties NATO Aizsardzības Inovāciju Akseleratora Ziemeļatlantijas reģionam programmas ikgadējā grantu konkursā, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Svarīgākais