Alkohola nozares asociācija pauž kritiku par pašreizējo likumdošanas praksi

© Oksana Džadana / F64

Latvijas Alkohola nozares asociācija lūdz Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju pārcelt rīt plānoto sēdi par alkohola pieejamības ierobežošanu, jo organizācijai neesot bijis laika apkopot nozares biedru viedokļus.

Asociācija vēstulē komisijai pauž, ka "ne redakcionāla" veida priekšlikumi esot iesniegti vēlā piektdienas pēcpusdienā, tāpēc nozarei esot bijusi iespēja apkopot viedokļus tikai vienu darbu dienu. Asociācijas skatījumā, nepieciešams vairāk laika, lai spētu komisijā sniegt pēc iespējas pamatotāku viedokli.

Apkopot viedokļus nepieciešams par Saeimas deputātu priekšlikumiem, kas paredz, ka alkoholiskie dzērieni izvietojami nodalītā tirdzniecības zāles pašapkalpošanās zonā vai, ja alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība organizējama, katru pircēju apkalpojot individuāli, tirdzniecības vietās būtu aizliegts izvietot alkoholu tā, ka pircēji var šos dzērienus un to preču zīmes redzēt.

Tāpat nepieciešams nozarē izvērtēt priekšlikumu par aizliegumu reklamēt bezalkoholiskos dzērienus, kuru preču zīmi izmanto arī alkoholiskajiem dzērieniem, klāsta organizācija.

Nozare vēstulē pārmet, ka šādu priekšlikumu sniegšana uz 3.lasījumu nerada labu likumdošanas praksi un nav pieņemama.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija rīt plkst.10 sāks skatīt priekšlikumus pirms trešā jeb galīgā lasījuma grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, ar ko plānots ierobežot alkohola pieejamību.

Kopumā 15 priekšlikumus iesnieguši vairāki Saeimas deputāti un Veselības ministrija.

Svarīgākais