IZM izsludina konkursu par 2025.gada Latvijas Jauniešu galvaspilsētas titulu

© Gints Ivuškāns/f64

Līdz 28.jūnijam pašvaldības var iesniegt pieteikumus konkursam "Latvijas Jauniešu galvaspilsēta 2025", kas nākamgad uzņemsies pildīt Latvijas Jauniešu galvaspilsētas lomu, aģentūru LETA informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Konkurss norisināsies divās kārtās - pirmajā kārtā konkursa komisija izvērtēs iesniegumus, bet otrajā kārtā notiks desmit dienu publiskais balsojums.

Konkursa uzvarētājus paziņos 12.augustā jauniešu iespēju festivālā "Kopums" Līvānos, kas tika atzīta par šī gada Latvijas Jauniešu galvaspilsētu.

Uzvaras gadījumā pašvaldība īstenos konkursā iesniegto pasākumu plānu, tajā skaitā sadarbībā ar ministriju - darbā ar jaunatni iesaistīto personu pieredzes apmaiņas semināru, Starptautiskās Jaunatnes dienas pasākumu 2025.gada 12.augustā un konkursa "Labākais darbā ar jaunatni 2025" godināšanas pasākumu. Šiem pasākumiem ministrija piešķirs finansējumu pašvaldībai no Jaunatnes politikas valsts programmas līdzekļiem.

IZM skaidro, ka konkursa mērķis ir popularizēt darbu ar jaunatni pašvaldību vidū, stiprināt pašvaldību sadarbību jaunatnes jomā, labo prakšu un pieredzes apmaiņu, kā arī paaugstināt darbā ar jaunatni iesaistīto personu, pašvaldību un organizāciju prestižu un veicināt jauniešu līdzdalību un iesaistīšanos sabiedriskajos procesos.

Pirmo reizi konkurss tika organizēts 2016.gadā, kad Latvijas Jauniešu galvaspilsētas titulu ieguva Jelgava. 2017.gadā titulu guva Liepāja, 2018.gadā - Madonas novads, bet 2019.gadā pirmo reizi titulu ieguva divu novadu apvienība - Ikšķiles un Olaines novads. 2020.gadā par Jauniešu galvaspilsētu tika atzīta Ventspils, savukārt 2021. un 2022.gadā Covid-19 pandēmijas dēļ konkurss netika organizēts. Vienlaikus konkursā "Labākais darbā ar jaunatni" interneta balsojumā par jauniešiem draudzīgāko pilsētu 2021.gadā tika atzīta Rēzekne, 2022.gadā - Jūrmala, 2023.gadā - Bauskas novads.

Latvijā

Latvijā šogad maijā reģistrētas 260 580 kādam kibertelpas apdraudējumam pakļautas unikālās IP adreses, kas ir par 14,3% vairāk nekā 2023.gada maijā, liecina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" publicētā kibertelpas reģistrēto incidentu statistika.