Zīle: Nenominēt Dombrovski eirokomisāra amatam būtu kļūda

© Oksana Džadana/f64

Eirokomisāra amatam no Latvijas tiks nominēts pašreizējais komisārs, "Jaunās vienotības" saraksta līderis Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Valdis Dombrovskis (JV), bet viņa nenominēšana būtu "absolūta kļūda", intervijā aģentūrai LETA šādu viedokli pauda Nacionālās apvienības (NA) EP vēlēšanu saraksta līderis Roberts Zīle.

Zīle skaidroja, ka katrai Eiropas Savienības (ES) dalībvalstij ir viens komisārs, kuru nominē attiecīgās valsts premjers, un eirokomisāra uzdevums ir pārstāvēt Eiropas kopienas intereses, proti, visas ES intereses, nevis savas nacionālās. Zīle uzskata, ka Dombrovskis sevi ir ļoti labi parādījis Eiropas Komisijas (EK) darbā gan ārējās tirdzniecības jautājumos, gan viceprezidenta amatā, pārlūkojot ekonomiskos jautājumus.

"Es neredzu nevienu iemeslu, kādēļ lai Latvijas premjere Evika Siliņa (JV), zinot, kāds ir "Jaunās vienotības" pārsvars Saeimā un valdībā, nenominētu Dombrovski. (..) Nenominēt viņu būtu absolūta kļūda! Viņš EK dabūs labāko portfeli," uzskata Zīle.

Politiķis izteica minējumu, ka vienīgā motivācija nominēt kādu citu kandidātu varētu būt tad, ja ir "kaut kāda iekšpartejiska noruna" nominēt bijušo premjeru Krišjāni Kariņu (JV), bet, Zīles ieskatā, tā būtu kļūda. Savukārt kandidātu no citām partijām politiķis neuzskata par ticamu variantu.

"Es zinu, ka ir valstis, kurās ir arī citādākas norunas. Piemēram, Čehijā ir ļoti sarežģīta koalīcija, un viņiem ir noruna, ka eirokomisāra amatam tiek virzīts kāds no mazākajām valdības partijām. Viņiem ir šāda noruna. Bet es neesmu dzirdējis, ka starp "Jauno vienotību", "Progresīvajiem" un ZZS, veidojot koalīciju, būtu bijusi noruna, ka eirokomisārs nebūs no "Jaunās vienotības". Tādēļ es te neredzu nekādu intrigu. Un Dombrovskis ir labs kandidāts, jo viņš labi pārstāv kopējās Eiropas intereses," sacīja Zīle.