Valsts drošības dienests atturas komentēt aizturēto Krievijas spiegu darbības Latvijā

© pixabay.com

Valsts drošības dienests (VDD) patlaban nav sācis atsevišķu kriminālprocesu saistībā ar Polijā aizturētajiem deviņiem Krievijas spiegu grupas locekļiem un viņu darbībām Latvijā, noskaidroja aģentūra LETA.

VDD cieši sadarbojas ar Lietuvas, Igaunijas un Polijas partnerdienestiem, taču, ņemot vērā dienesta darba specifiku, dienests atturēsies sniegt komentārus par šo tematu, aģentūrai LETA noskaidroja dienestā.

VDD jau vairākkārt ir brīdinājis par pieaugošiem Krievijas centieniem organizēt kaitnieciskas darbības Latvijas teritorijā. Šāda prognoze bija iekļauta marta sākumā izdotajā VDD 2023. gada darbības pārskatā.

Tāpat VDD norādīja, ka VDD nav sācis atsevišķu kriminālprocesu saistībā ar Polijā aizturēto personu darbībām Latvijā.

Vienlaikus VDD atgādināja, ka kopš šā gada sākuma VDD ir konstatējis vairākas Krievijas specdienestu organizētas kaitnieciskās darbības pret objektiem Latvijas teritorijā, tostarp, Krievijas specdienestu organizētos uzbrukumus latviešu leģionāriem veltītajam piemiņas akmenim Tukuma novadā Džūkstes pagastā un Okupācijas muzejam. Saistībā ar minētajiem gadījumiem VDD ir sācis kriminālprocesus.

Tāpat VDD uzmanībā ir vairāki citi pēdējo divu mēnešu laikā notikuši gadījumi, kuros tiek pārbaudīta versija, ka kaitnieciskās darbības varētu būt veiktas Krievijas specdienestu uzdevumā. Aktivitātēm informatīvajā telpā savas kompetences ietvaros pievērš uzmanību arī citas iestādes.

VDD patlaban Valsts policijai sniedz atbalstu arī vairāku citu kaitniecības gadījumu izmeklēšanā, pārbaudot to iespējamu saistību ar Krievijas specdienestiem.

Jau ziņots, ka Polijā pirmdien aizturēti deviņi Krievijas spiegu grupas locekļi saistībā ar sabotāžas plāniem. Aizturētie tiek apsūdzēti par "piekaušanām, dedzināšanu un dedzināšanas mēģinājumu", turklāt šie Krievijas sabotāžas plāni, kā atzina Polijas premjerministrs Donalds Tusks, attiecas ne tikai uz Poliju, bet arī uz Lietuvu, Latviju un, iespējams, Zviedriju.

Latvijā

Jāņu dienā valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, nepabrīdinot saimniekus, ieradies ciemos pie populārā dziedātāja un mākslinieka Igo, viņa lolotajā Mūzikas un mākslas centrā “Ceplis”.