Festivālā “Zobens un Lemess” uzstāsies arī Šveices, Turcijas un ziemeļvalstu metālmūziķi

© publicitātes foto

No 7. līdz 9. jūnijam Bauskā norisināsies Latvijā vadošais smagās mūzikas festivāls “Zobens un Lemess”, kura fokusā ir baltu kultūra un mūsdienu etniskā mūzika. Festivāls notiks jau devīto reizi, tādēļ piektdienas vakarā Senais ciems aicinās uz uguns rituālu.

Šogad “Z&L” piedalīsies grupas no Šveices, Islandes, Nīderlandes, Zviedrijas, Turcijas, Lietuvas, Igaunijas un, protams, Latvijas, savukārt par senatnes gaisotni rūpēsies vēstures rekonstruktoru klubi no visām trim Baltijas valstīm.

“Z&L” koncertprogramma aptvers dažādus žanrus, sākot no folkmūzikas un postfolka līdz folkmetālam un citu metāla žanru izpausmēm, kuru vienojošais elements - saskares punkti ar etnisko mūziku, folkloru, mitoloģiju, pagānismu, vēsturi un/vai dabas izjūtu un tās izpausmēm šodienas interpretācijās.

Iespējams, ka katram “Z&L” apmeklētājam būs kāds cits “hedlainers”, tomēr oficiālais (un arī apskatnieka ieteiktais) būs šveiciešu “Samael”. Šīs grupas gaitas sākās 1988. gadā, kad brāļi Mihaels un Aleksandrs Loheri jeb Vorphalack (Vorph) and Xytraguptor (Xy) radīja tā saucamās vecās skolas blekmetāla grupu, kas pakāpeniski atrada sev jaunu muzikālo ceļu, ko varētu dēvēt par simfoniskā blekmetāla sakausējumu ar industriālo mūziku (vai otrādi). Par “Samael” karjeras robežšķirtni pieņemts uzskatīt 196. gadā izdoto albumu “Passage” - pirms tā gan tika izdoti vēl trīs visai sekmīgi ripuļi, jo tieši tas iedibināja šveiciešu nākotnes rokrakstu. Lūk, un tieši “Passage” iekļauto skaņu materiālu visā tā garumā un dzīvajā, enerģētiski pielādētajā izpildījumā klausītāji varēs dzirdēt Bauskā. Taču skanēšot arī hiti no citiem albumiem.

Par citiem viesmūziķiem. “Uz Zemgali atvedīsim arī “Skálmöld”, kas Islandē ir viena no vadošajām metālmūzikas grupām un savu muzikālo virzienu raksturo kā “battle metal” - episkā vikingmetāla un citu žanru sajaukumu, ko papildina islandiešu kultūrvēsturiskā mantojuma ietekme. Pagānmetāla cienītāji noteikti novērtēs tikšanos ar grupu “Thyrfing” no Zviedrijas, kā arī ar Latvijā jau iecienītajiem igauņu folkmetālistiem “Metsatöll”. Pirmo reizi Latvijā uzstāsies sieviešu blekmetāla grupa “Asagraum”, kas ir Nīderlandes un Norvēģijas mūziķu kopprojekts,” programmas spilgtākos vārdus ieskicē festivāla “Zobens un Lemess” rīkotājs Valdis Bērzvads.

Viņa nosauktajam sarakstam vēl varētu pievienot grupu “Moribund Oblivion” no Turcijas, prūšu kultūras atskaņu mūsdienās sargātājus “Romowe Rikoito”, folkmetāla grupu “Ūkanose” un hipnotiskos blekmetālistus “Anapilin” (visas no Lietuvas), blekmetālistus ar pagāniskiem motīviem nepieradinātu skanējumu “Hasswald” (Igaunija), enerģiskos kurzemniekus “Trencheard”, Cēsu nāvesmetāla vectētiņus “Procession”, latvju drūmmetāla klasiķus “Catalepsia”, atmosfēriskos metālistus “Zintnieks” u.c.

Ar varen plašo festivāla Senā ciema programmu var iepazīties “Z&L” mājas lapā