Latgales plānošanas reģions aicina neierobežot saules paneļu izvietošanu uz lauksaimniecības zemēm

© Ketija Keita Krastiņa/F64

Latgales plānošanas reģions (LPR) aicina neierobežot saules paneļu izvietošanu uz lauksaimniecības zemēm.

LPR nosūtījusi vēstuli Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai par grozījumiem likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos", kas cita starpā paredz noteikt, ka lauksaimniecības zemi aizliegts izmantot saules paneļu uzstādīšanai, ja tās kvalitātes novērtējums ir augstāks par 30 ballēm un saules paneļi aizņemtu vairāk nekā 0,5 hektārus lielu platību.

Latgales pašvaldības neapmierina, ka jau šobrīd attiecībā uz Latgales reģionu esot "būtiski ierobežota" vēja elektrostaciju izvietošana, un tas pasliktina energodrošības un energoneatkarības risinājumu ieviešanu un klimata un energoefektivitātes projektu realizāciju reģionā. Ja tiktu piemērots arī saules elektrostaciju izvietošanas aizliegums, tas vēl vairāk pasliktinātu nozares kopējo situāciju, uzsver LPR.

Pēc LPR vārdiem, saules paneļu uzstādīšana nepasliktina lauksaimniecības zemju auglību un kvalitāti, kā arī saules parku attīstība neveicina zemes nomas tirgus kropļošanu. LPR uzskata, ka reģionā pieteiktie projekti neizslēdz to, ka saules elektrostaciju parku un lauksaimniecības darbība var līdzās pastāvēt, tādējādi izmantojot zemes ar to "maksimālo finanšu atdevi". Tas esot būtiski reģiona tautsaimniecības attīstībai.

LPR ieskatā, ieteicamāks virziens būtu tāda tiesiskā regulējuma izstrāde, kas paredzētu saules staciju izveides liegumu uz nacionālas nozīmes lauksaminiecības zemēm, proti, kuru novērtējums ir lielāks par 60 ballēm. Tam būtu "racionāls pamatojums", jo no viena hektāra šādas zemes iespējams iegūt ievērojami lielākus ražas apjomus.

LPR vērš uzmanību uz to, ka katra pašvaldība ar tās teritorijas plānojumu var mērķēti regulēt enerģētikas attīstības tendences savās teritorijās, ja uzskatīs to par racionāli nepieciešamu. Līdz ar to LPR ieskatā nebūtu pareizi paredzēt vispārējus ierobežojumus saules paneļu izvietošanai uz lauksaimniecības zemēm.

Svarīgākais