Vidzemē atklās jaunu militāro transportlīdzekļu rūpnīcu

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) šodien tiksies ar Somijas premjerministru Peteri Orpo, kurš darba vizītē apmeklēs Latviju, informē Valsts kanceleja.

Abu valstu valdību vadītāji arī kopīgi Valmierā atklās "Patria" grupas uzņēmuma "Defence Partnership Latvia" rūpnīcu, kurā sākta militāro transportlīdzekļu ražošana.

Latvijas un Somijas valdību vadītāji pārrunās jautājumus par Eiropas Savienības (ES) militārās industrijas attīstību, atbalstu Ukrainai, gaidāmo NATO Vašingtonas samitu un reģionālās drošības stiprināšanu, kā arī Latvijas un Somijas ekonomisko sadarbību un investīcijām.

Siliņa iepriekš medijiem pauda, ka šodien plānots pārrunāt arī līdz šim neoficiālo informāciju par Krievijas vēlmi mainīt valsts jūras robežas ar Lietuvu un Somiju Baltijas jūrā. Siliņa paļaujas, ka Somija visdrīzāk vērsīsies NATO un pārrunās šo jautājumu. Viņa piebilda, ka nekāda oficiāla komunikācija no Krievijas puses nedz Lietuvai, nedz Somijai nav bijusi. Latvija sekos līdzi notiekošajam un domās, kā tā var būt noderīga kopējās nostājas veidošanā.

Pēc tikšanās Ministru kabinetā plkst. 10 paredzēta arī kopīga preses konference.

Savukārt Valmierā ap plkst. 13 Latvijas un Somijas valdību vadītāji, uzņēmuma vadība, Aizsardzības ministrijas (AM) un Valmieras novada pašvaldības vadība kopā svinīgi atklās Latvijā ražoto militāro transportlīdzekļu "Patria" rūpnīcu. Pēc tam Valmieras Integrētajā bibliotēkā paredzēts kopīgi atklāt izstādi "Somijas jēgeri Latvijā".

Jau vēstījām, ka Latvijā ik gadu ir plānots saražot aptuveni 30 "Patria" bruņumašīnu.

SIA "Defence Partnership Latvia" ražotnē jauno bruņutransportlīdzekļu pilna cikla ražošana tiks uzsākta šī gada maijā, un pirmais transportlīdzeklis testu veikšanai būs gatavs ne agrāk kā šī gada jūlijā. AM ir identificējusi vairākus iespējamos risinājumus, lai jauno bruņumašīnu testi varētu notikt tepat Latvijā.

Bruņutransportlīdzekļu pilna cikla ražošana ir nozīmīgs solis pašmāju militārās industrijas attīstībā, norāda ministrijā, jo kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas tik plaša mēroga militāro transportlīdzekļu ražošana mūsu valstī neesot īstenota. Latvijā ik gadu ir iecerēts saražot aptuveni 30 "Patria" bruņutransportierus, kas ir būtiski ne tikai militārās industrijas nodrošināšanai, bet arī nacionālās industrijas attīstībai un stiprināšanai.

Saskaņā ar portālā "Firmas.lv" pieejamo informāciju, uzņēmums dibināts 2020. gadā un tā pamatkapitāls ir 203 777 eiro. Tas dažādās daļās pieder SIA "Patria Latvia" un SIA "Unitruck", bet uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir Uģis Romanovs. Pērn kapitālsabiedrība apgrozījusi 1,31 miljonu eiro, gadu noslēdzot ar 0,3 miljonu eiro peļņu.

Latvijā

Vasara ir īsts izaicinājums tehnoloģijām, īpaši viedierīcēm, jo gada siltajā sezonā aktīvāk pavadām laiku ārā, kas palielina risku nomest tālruni uz zemes, saskrāpēt to, iemest ūdenī vai pat pārkarsēt. Piemēram, samircis viedtelefons ir viena no biežāk sastopamajām problēmām vasaras periodā, ar ko saskaras iedzīvotāji. Kas jāņem vērā, lai uzturētu savu viedierīci darba kārtībā visā vasaras garumā, stāsta IKT pakalpojumu sniedzēja “Bite Latvija” Tehniskā atbalsta komandas vadītājs Raivis Ezergailis.

Svarīgākais