Mudina steidzami izskatīt iedzīvotāju iniciatīvas par skolu tīkla reformu

© Romāns Kokšarovs / F64

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās iedzīvotāju iniciatīvu, kas iestājas pret skolu tīkla reorganizāciju un lauku skolu slēgšanu.

Saeima februāra vidū nodeva izskatīšanai komisijā līdzīgu iniciatīvu, bet tā vēl nav tikusi skatīta. Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā "Apvienotā saraksta" deputāti Česlavs Batņa un Edgars Tavars mudināja steidzami Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā sākt skatīt minētās iedzīvotāju iniciatīvas.

Iniciatīvas pārstāve Irina Graudiņa ir skolotāja no Kuldīgas novada, kurā paredzēts slēgt Zigfrīda Annas Meierovica Kabiles pamatskolu. Viņa komisijas sēdē kritizēja pašvaldības komunikācijas stilu un slepenību, nevienam ilgu laiku neinformējot par iecerēto skolas slēgšanu. "Pašvaldība manās acīs pierādīja, ka tā nav tālredzīga, un mana ticība sašķobījās," sacīja Graudiņa.

Viņasprāt, Kuldīgas novada pašvaldība "nerēķinās ne ar sava novada, ne kaimiņu novadu bērnu pamattiesībām un interesēm".

Graudiņu satrauc, ka netiek izskatītas citas iespējas, kā neslēgt lauku skolas. "Kāpēc, piemēram, netiek izskatīta tāda versija, ka pirmās trīs klases varētu mācīties maksimāli tuvu mājvietai?" vaicāja iniciatīvas autore.

Iniciatīvas pārstāve uzskata, ka starp slēgšanai paredzētajām skolām nav liekama vienlīdzības zīme, katrs gadījums ir jāizvērtē individuāli, izskatot arī iespēju pamatskolas pārveidot par sākumskolām.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārā sekretāre Silvija Reinberga (JV) pauda, ka ministrija neiebilst iniciatīvas turpmākai izskatīšanai.

Parlamentārā sekretāre nepiekrīt, ka "lauku skolas ir sliktas skolas", jo ir arī ļoti spēcīgas novadu skolas, tāpēc neesot tā, ka "ministrija griež ar lineālu lauku skolas".

Deputāts Edmunds Zivtiņš (LPV) izteicās, ka viņam "neinteresē sīkumi" un ir "nospļauties par kvalitatīviem rādītājiem". Politiķis uzskata, ka, ja ir tikai viens bērns, ir skolotājs, tad tur ir jābūt skolai.

Komisijas vadītāja Jāņa Vucāna (ZZS) ieskatā, mazās lauku skolas ir ar īpašiem pedagogiem, kuri ir atraduši veidu, kā ar nepilnu slodzi strādāt. Vucāns gribētu, lai IZM, plānojot izmaiņas, ņemtu vērā, ka katrs ciema veidojums ar kopīgām skolām un institūcijām pašorganizējas - iedzīvotāji norāda, kā viņiem ir ērtāk dzīvot, nevis "nolaižam kādu modeli no augšas ar konkrētiem skaitļiem".

Svarīgākais