Latvija varētu ziedot Ukrainai no "PrivatBank" iekasēto soda naudu

© unsplash.com

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien lems par grozījumiem Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas paredz ziedot Ukrainas valdībai no AS "PrivatBank" iekasējamo 839 986 eiro sodanaudu.

2022.gada 20.maijā Finanšu un kapitāla tirgus komisija un "PrivatBank" (patlaban AS "Amber Assets") noslēdza administratīvo līgumu, ar kuru AS "PrivatBank" tika piemērota sankcija - soda nauda 893 986 eiro apmērā par pārkāpumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā.

Atbilstoši administratīvajam līgumam soda naudas samaksas termiņš ir jūnijs. Minētā soda nauda 893 986 eiro apmērā būtu jāpārskaita Latvijas budžeta kontā.

Saskaņā ar "Amber Assets" sniegto informāciju, naudas līdzekļi no kuriem ir iespējams veikt soda naudas samaksu, atrodas Ukrainas kredītiestādēs.

"Amber Assets" ir vērsies pie Ukrainas Ministru kabineta ar lūgumu piešķirt atļauju veikt attiecīgos naudas pārvedumus ārpus Ukrainas, tomēr šāda atļauja līdz šim brīdim nav saņemta. Attiecīgi AS "Amber Assets" nevar izpildīt savas administratīvajā līgumā noteiktās saistības pret Latviju par soda naudas samaksu.

Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, kā arī sākto "Amber Assets" likvidācijas procesu, šobrīd nav iespējams paredzēt vai Latvija vispār jebkad varētu saņemt tai pienākošos naudas līdzekļus 893 986 eiro apmērā.

Līdz ar to, ņemot vērā naudas līdzekļu atrašanos Ukrainā un Latvijas īstenoto atbalstu Ukrainai, ar šo Latvijas valstij piekritīgo naudas līdzekļu soda naudas apmērā ieskaitīšanu Ukrainas valdības budžetā, būtu iespējams sniegt papildus atbalstu Ukrainas sabiedrībai.

Lai to izdarītu nepieciešami grozījumi minētajā likumā. Grozījumi paredz, ka valstij piekritīgos maksājumus valsts budžetā var nodot bez atlīdzības Ukrainas valdības īpašumā - vispārējam atbalstam Ukrainas sabiedrībai. Lēmumu par valstij piekritīgo maksājumu nodošanu katrā konkrētajā gadījumā pieņemtu Ministru kabinets.

Svarīgākais