Plāno atvieglot administratīvo slogu mežsaimniecībām

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Valdība otrdien apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus noteikumos par darba aizsardzības prasībām mežsaimniecībā, tās precizējot pašreizējajai situācijai, kā arī novēršot nevajadzīgu administratīvo slogu, nepasliktinot mežsaimniecībā nodarbināto drošību, aģentūru LETA informēja ZM pārstāvji.

Ministrijas pārstāvji norāda, ka grozījumi paredz noteikumus padarīt vieglāk uztveramus un piemērojamus, jo ņemtas vērā jaunāko tehnoloģiju priekšrocības.

Ar grozījumiem precizētas prasības pielietojamam darba aprīkojumam, jo tas laika gaitā nozīmīgi mainījies, kā arī mainījusies tā iedarbināšana un lietošana. Tāpat precizētas prasības vismaz divu personu nodarbināšanai cirsmā, darba vietas sagatavošanai, atkāpšanās ceļa attīrīšanai, koku gāšanai un iekārušos koku nogāšanai, to attiecinot tikai uz darbu ar motorzāģi. Savukārt nosacījums pārliecināties, vai bīstamajā zonā nav nepiederošu personu, attiecināts uz pilnīgi visiem darbiem bīstamajā zonā.

ZM pārstāvji atzīmē, ka atbilstoši starptautiskajām darba drošības vadlīnijām samazināts attālums starp blakus strādājošām personām. Grozījumos norādīts, ka attālumam jābūt lielākam par divkāršu mežaudzes valdošās koku sugas koku vidējo augstumu. Tāpat atbilstoši vispārīgajām prasībām precizētas prasības drošības zīmju lietošanai un darbu saskaņošanai aizsargjoslās.

Prasību, ka mežsaimniecības darbos nedrīkst izmantot tehniku, piemēram, lauksaimniecības traktoru un ekskavatoru, ja tā nav speciāli aprīkota darbam mežā, izņemot ciršanas atlieku vākšanu, attiecinās tikai uz cirsmu izstrādi, bet ne visiem mežsaimniecības darbiem.

Ministrijas pārstāvji skaidro, ka turpmāk cirsmu izstrādes tehnoloģiskai kartei vairs nebūs vajadzīgas ar darba drošību nesaistītas prasības un papīra dokuments. Tādējādi aktīvāk ieviesīs digitālo cirsmu izstrādes tehnoloģiskās kartes, novērsīs nevajadzīgu administratīvo slogu un vienkāršos karšu piemērošanu. Tāpat atcelta prasība obligātai treilēšanas ceļu iezīmēšanai kopšanas cirtē.

Grozījumos svītrotas noteikumu prasības par darbinieka apliecībām mežsaimniecībā nodarbinātajiem un profesionālo kvalifikāciju. Tomēr mežsaimniecībā nodarbinātajiem joprojām būs nepieciešama apliecība un atbilstoša kvalifikācija. Normas svītrotas, lai tās nedublētu speciālos noteikumus par darbinieku apliecībām un profesionālo kvalifikāciju regulējošos normatīvos aktus.

Svarīgākais