Apsver jauna modeļa ieviešanu valsts nekustamo īpašumu pārvaldīšanai

© Dmitrijs Suļžics / F64

Finanšu ministrija un VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) gatavos ziņojumu saistībā ar valstij piederošu nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un iespējamo tālāko rīcību, vienojusies koalīcija.

Nepieciešams konceptuāls izvērtējums, kā valsts pārvalda savus nekustamos īpašumus, pirmdien pēc valdību veidojošo partiju sanāksmes pavēstīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), piebilstot, ka FM un VNĪ izvērtējumu varētu veikt kā lielākie šo īpašumu pārvaldītāji.

Pēc šāda ziņojuma sagatavošanas un tā pieņemšanas varētu lemt, vai visi no valsts pārvaldībā esošajiem īpašumiem ir nepieciešami valsts tiešo funkciju veikšanai un vai būtu jāvērtē iespēja valstij, piemēram, pārdot daļu īpašumu.

Tas nepieciešams arī tāpēc, ka pašlaik nekustamo īpašumu uzturēšana nozīmē ministrijām nodarboties ar sev neraksturīgām funkcijām, kā arī prasa tērēt resursus - laiku, enerģiju un finanses - to pārvaldīšanā, sacīja premjerministre. Valstij, piemēram, nebūtu tik daudz jānodarbojas ar uzņēmējdarbību jeb brīvo telpu iznomāšanu veikaliem.

Kādā no nākamajām koalīcijas sanāksmēm FM varētu piedāvāt redzējumu par šāda izvērtējuma tapšanu. Jau pēc izvērtējuma sagatavošanas varētu tapt arī valsts nekustamo īpašumu jauns pārvaldības modelis.

Vaicāta sīkāk, Siliņa skaidroja, ka pašlaik tiek izmantotas arī padomju okupācijas laikā tapušas, ļoti nolietotas būves, kurām ik pa laikam parādās kādas uzturēšanas problēmas.

Remontiem nepieciešams ārkārtīgi daudz līdzekļu, bet tiem vajadzīgās naudas rezerves arī objektīvu iemeslu dēļ nav tikušas veidotas, norādīja premjerministre. Pie ierobežotiem resursiem ministrijām ir jāizdara izvēle, piemēram, vai ieguldīt šo ēku trūkumu novēršanā, vai arī pirkt nepieciešamos palīglīdzekļus cilvēkiem ar invaliditāti -, un esot saprotams, ka ministrijas tad izvēlas par labu cilvēkiem nevis ēkām, uzsvēra valdības vadītāja.

Izvērtējumā varētu tikt skatīts arī jautājums par iespēju uzkrāt rezerves tiešām nepieciešamo nekustamo īpašumu apsaimniekošanai, norādīja Siliņa. Tāpat valstij nebūtu tik daudz jānodarbojas ar uzņēmējdarbību jeb brīvo telpu iznomāšanu veikaliem, atzīmēja valdības vadītāja.