Koalīcijā joprojām nav vienošanās, cik plaši revidēt administratīvo teritoriju reformu

© Dmitrijs Suļžics / F64

Koalīcija cer vienoties par kopīgu redzējumu administratīvo teritoriju sadalījumā, izriet no Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) sacītā šodien pēc valdību veidojošo partiju sadarbības sanāksmes.

Likumprojekts par Varakļānu novada pievienošanu Madonas novadam patlaban esot primārais jautājums, un to regulējošais likumprojekts pagājušajā nedēļā Saeimā vēl netika izskatīts, ieilgstot debatēm par ekonomikas jautājumiem.

Premjerministre akcentēja, ka koalīcija strādā pie kopīga administratīvo teritoriju redzējuma, un šonedēļ turpinās darbs pie kopējo priekšlikumu izstrādes.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Harijs Rokpelnis iepriekš aģentūrai LETA pauda, ka atsevišķi ZZS deputāti plāno virzīt priekšlikumus par Babītes, Carnikavas un Kandavas novadu atjaunošanu. Politiķis šodien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem apgalvoja, ka deputāti ir brīvi savās izvēlēs, kā arī esot jāņem vērā specifika, ka ZZS ir "cieši bāzēta" reģionos.

"Tas, ko mūsu deputāti norāda, iesniedzot priekšlikumus, ir tas, cik viņiem rūp. Redzēsim, cik daudz izdosies sasniegt," teica ZZS politiķis.

Tajā pašā laikā koalīcijas partija apzinoties, ka process ir jāvada strukturēti. Mērķis esot panākt vienotu, skaidru redzējumu koalīcijas mērogā, uzsvēra Rokpelnis, norādot, ka sarunas ir bijušas un tuvākajā laikā ir plānots salikt "punktus uz i".

Vaicāts, vai ZZS būs "brīvais balsojums", Rokpelnis atbildēja, ka "skatīsies, kā lietas virzīties". ZZS frakcijas vadītājs nedomā, ka būs brīvais balsojums. "Esam bijuši lieliski komandas spēlētāji, un arī šajā jautājumā nodemonstrēsim skaidru stāju," sacīja Rokpelnis.

Premjere uzskata, ka šie ir "subjektīvi jautājumi", tāpēc koalīcija vēloties virzīties uz priekšu kopīgi, saprotot, ka dažādiem novadiem var būt ļoti dažādi viedokļi. "Ne vienmēr ZZS piekritīs viedokļiem, kā domā novadi, un varbūt no mūsu skatupunkta redzam savādāk. Nevaram atvērt vienu tematu, neļaujot visiem izteikties, tāpēc svarīgi labi vadīt šo procesu," izteicās Siliņa.

Kā ziņots, gan koalīcijā esošā ZZS, gan opozīcijā pārstāvētais "Apvienotais saraksts" norādījuši uz nepieciešamību veikt vai nu uzlabojumus vai "kļūdu labojumu" pirms vairākiem gadiem veiktajā administratīvi teritoriālajā reformā (ATR).

Tikmēr koalīcijā joprojām nav vienošanās, cik plaši revidēt ATR, un par šo jautājumu turpinās savstarpējās diskusijas.