“Hospiss LV” aicina Ventspils iedzīvotājus kļūt par brīvprātīgajiem labdarības projektā “Svētku galds”

© pixabay.com

Trešdien, 29. maijā, Ventspils slimnīcā viesosies labdarības organizācija “Hospiss LV”, lai iepazīstinātu Ventspils iedzīvotājus ar projektu “Svētku galds” un brīvprātīgo darbu slimnīcā. Šāds projekts ar svētku galda “ratiņiem”, jau tiek īstenots Rīgas slimnīcās, informē Ziemeļkurzemes slimnīca.

“Hospiss LV” apmācītie brīvprātīgie projekta “Svētku galds” ietvaros reizi nedēļā viesojas slimnīcās ar dažādiem našķiem, saldējumu, kafiju, uzklausot un iepriecinot cilvēkus, kuri slimnīcā atrodas ilgstoši, kā arī Paliatīvās nodaļas pacientus, kuriem šis var būt pēdējais gardums (un prieka mirklis) viņa dzīvē. “Hospiss LV” cienasts atšķiras no ierastā slimnīcas ēdiena un patiešām ir kā svētku galds.

“Ņemot vērā “Hospiss LV” līdzšinējo veiksmīgo darbību ar Rīgas slimnīcām, redzot, cik vajadzīgi šādi apmeklējumi ir pacientiem, esam nolēmuši savu darbību izvērst reģionos. Esam priecīgi, ka Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valde un Paliatīvās nodaļas personāls atsaucās mūsu iniciatīvai, ļaujot uzsākt mūsu brīvprātīgo akciju Ventspilī, kur atrodas vienīgā Paliatīvās aprūpes nodaļa Kurzemē. No pacientu stāstiem zinām, ka pat vairāk nekā gardumi (kas gan tiek ļoti gaidīti), cilvēku sirdis silda un aizkustina izrādītā uzmanība un klātbūtne. Šo gadu laikā (“Svētku galds” aizsākās 2019. gadā) esam saņēmuši pateicības vārdus gan no pacientiem, viņu tuviniekiem, arī no darbiniekiem. Gluži kā hospisa aprūpē arī slimnīcās, ciemojoties pie smagi slimajiem pacientiem, kuriem atveseļošanās, visticamāk, nav iespējama, mūsu moto ir: piešķirt dienām dzīvību, nevis dzīvei dienas. Brīvprātīgie spēj iedot šo dzīvību, prieka mirkli,” stāsta “Hospiss LV” valdes locekle Ilze Zosule.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Lācis atzinīgi novērtē “Hospiss LV” iniciatīvu, norādot, ka slimnīcas speciālistu pamatuzdevums ir nodrošināt kvalitatīvu veselības aprūpi. Tāpat personāls, tai skaitā slimnīcas psihologs, sniedz arī emocionālu atbalstu un palīdzību. “Pacientiem, kuriem ir smagas un ilgstošas saslimšanas, ir ļoti būtiska personiska saskarsme, un nereti tuviniekiem nav iespēju pacientus apciemot, tādēļ šādi brīvprātīgo projekti ir īpaši nozīmīgi.”

“Svētku galds” nav iespējams bez brīvprātīgajiem, kuri dodas uz slimnīcām pie pacientiem, tāpēc aicinām Ventspils iedzīvotājus pievienoties “Hospiss LV” kustībai. “Brīvprātīgais darbs nav viegls, bet nes milzum daudz pozitīvu mirkļu - gandarījums par paveikto nav izmērojams. Mūsu spēkos ir ienest svētkus katra pacienta sirdī, uzklausīt, noglāstīt, atbalstīt. Uz mirkli darīt laimīgu, kas zin’, varbūt tā ir viņa “laimība” pēdējo reizi uz zemes,” aicina brīvprātīgā Lienīte Ansone, titula “Gada brīvprātīgais 2022” saņēmēja, kura vairākus gadus katru nedēļu apmeklē pacientus Rīgas 1. slimnīcā un kopā ar Hospiss LV komandu viesosies arī Ventspilī.

Iepazīšanās vizīte, kuras laikā varēs uzzināt, kas ir “Hospiss LV”, kāda ir brīvprātīgo loma slimnīcās, kā šie apmeklējumi palīdz smagi slimajiem, kādas apmācības jāiziet, lai varētu kļūt par “Hospiss LV” brīvprātīgo, norisināsies 29. maijā plkst. 11.00 Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā.

Labdarības organizācijas “Hospiss LV” iestājas par cieņpilnu attieksmi pret cilvēku līdz pēdējam elpas vilcienam, īstenojot dažādus projektus, lai emocionāli atbalstītu pacientus mūža nogalē.

Svarīgākais