Zemākā un augstākā maksa par siltumu Daugavpilī atšķiras 14 reizes

© MN

Zemākā un augstākā maksa par siltumu, kas tiek maksāta par vienu kvadrātmetru, Daugavpilī atšķiras 14 reizes, liecina pašvaldības SIA "Daugavpils siltumtīkli" apkopotā informācija.

Vidējā maksa par viena kvadrātmetra apsildīšanu Daugavpilī aprīlī bija 0,76 eiro. Taču atšķirība starp zemāko un augstāko maksu atšķiras 14 reizes.

Noslēgušās apkures sezonas garumā viennozīmīgā līdere zemāko apkures izmaksu ziņā bija 2023.gadā pilnībā renovētā māja Šaurajā ielā 25a. Tajā ir divi siltummezgli, kas uzskaita patērēto siltumenerģiju.

"Daugavpils siltumtīkli" skaidro, ka katrā dzīvoklī ir iespēja uzstādīt tās iemītniekam tīkamo gaisa temperatūru, taču vidējie radītāji ir 0,12 eiro par kvadrātmetru vienā mājas daļā un 0,14 eiro - otrajā. Attiecīgi, tas ir piecas reizes mazāk, nekā vidēji pilsētā un pat 14 reizes mazāk nekā augstākā maksa par apkuri 2024.gada aprīlī, kas ir 1,93 eiro par kvadrātmetru.

Uzņēmumā arī norāda, ka pašlaik joprojām tiek pieņemti pieteikumu atbalsta saņemšanai Finanšu institūcijas "Altum" programmā daudzdzīvokļu namu siltināšanai. Atbalsts paredz 49% attiecināmo izmaksu segšanu, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Dzīvojamā māja Šaurajā ielā 25a piedalījās tieši šajā programmā. Energoefektivitātes uzlabošanas darbu izmaksu daļa, kas bija jāsedz katra dzīvokļa īpašniekam, svārstījās vidēji no trim līdz desmit tūkstošiem eiro. 40% dzīvokļu īpašnieku jau pilnībā ir norēķinājušies par veiktajiem darbiem.

"Firmas.lv" dati liecina, ka "Daugavpils siltumtīklu" apgrozījums 2022.gadā bija 41,017 miljoni eiro, bet zaudējumi sasniedza 3,474 miljoni eiro. Pērnā gada finanšu dati vēl nav pieejami.

Svarīgākais