Savākti paraksti, lai sāktu akciju par krievu valodas nostiprināšanu Satversmē

© f64

Biedrība "Dzimtā valoda" ir savākusi nepieciešamos 10 tūkstošus parakstus, lai sāktu Vislatvijas akciju par krievu valodu kā otro valsts valodu Latvijā. Akcijas iniciatori ir nolēmuši pagarināt kampaņu līdz augustam, lai nākamo parakstu vākšanas etapu atliktu uz rudeni, kad cilvēki būšot daudz aktīvāki nekā vasarā.

Biedrība "Dzimtā valoda" ir savākusi 10 377 parakstus par krievu valodu kā otro valsts valodu Latvijā.Tādā veidā „Dzimtā valoda” ir turējusi doto solījumu un ir savākusi nepieciešamos 10 000 parakstus neilgi pirms 9. maija Uzvaras svētkiem.

"Dzimtā valoda” informē, ka tā jau maijā varētu iesniegt minētos parakstus Centrālajā vēlēšanu komisijā, bet tas būtu taktiski neapdomāts solis. Šajā gadījumā nākamais parakstu vākšanas raunds – Vislatvijas parakstu vākšana – tiktu nozīmēts uz vasaru, uz jūliju. Tiesa, politiķi uzskata, ka savākt nepieciešamos parakstus vasaras sezonas karstumā būtu ne visai reāli. Tādēļ akcijas iniciatori ir nolēmuši pagarināt parakstu vākšanas kampaņu līdz šī gada augusta sākumam. Tādā veidā otrā parakstu vākšanas kārta varētu sākties septembrī vai oktobrī, kad skolēni atgriezīsies skolās, studenti augstskolās, bet atpūtnieki atgriezīsies no saviem atvaļinājumiem. Tas viennozīmīgi veicinās lielāku varbūtību, ka arī otrā parakstu vākšanas kārta beigsies tikpat veiksmīgi kā pirmā.

No šī gada 20.aprīļa līdz 1.augustam parakstu apliecināšana norisināsies pie tiem pašiem zvērinātiem notāriem kā līdz šim. Šajā laika posmā visiem tiem Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēsies parakstīties par krievu valodu nāksies samaksāt 2 latus par notāra pakalpojumiem.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.