Izsludināts jauns konkurss uz LIAA direktora amatu

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Valsts kanceleja ir izsludinājusi jaunu konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu, liecina publikācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Iepriekšējo konkursu uz šo amatu ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) aprīlī nolēma izbeigt bez rezultāta.

Starp jaunā konkursa pretendentiem izvirzītajām prasībām ir atbilstība likumam "Par valsts noslēpumu", lai varētu saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam. Tāpat tiek prasīta augstākā akadēmiskā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība vadības zinībās, ekonomikā, finansēs, tiesību zinātnēs vai inženierzinātnēs, turklāt vēlams ir maģistra grāds.

Pretendentiem uz LIAA direktora amatu jābūt ar pēdējo desmit gadu laikā iegūtu vismaz triju gadu ilgu pieredzi organizācijas vadītāja vai citā vadošā amatā. Tāpat kandidātiem jābūt pieredzei darbā privātajā sektorā.

Turklāt no pretendentiem tiek prasīta pieredze investīciju piesaistē uzņēmumiem 100 miljonu eiro apmērā pēdējo desmit gadu laikā. Konkursa prasībās kā vēlama ir norādīta pieredze eksporta veicināšanas un inovāciju jomās.

Tāpat no kandidātiem tiek gaidīta izpratne par korporatīvās pārvaldības jautājumiem, tostarp korporatīvo finanšu jomu un uzņēmumu padziļinātu izpēti, izpratne par LIAA darbības jomām un mērķiem, par tautsaimniecības attīstības procesiem un uzņēmējdarbības vidi, angļu valodas zināšanas C1 līmenī, nevainojama reputācija un citas prasmes.

LIAA direktoram tiek piedāvāta mēnešalga 6500 eiro pirms nodokļu nomaksas, sociālās garantijas, veselības apdrošināšana, kā arī motivējoša bonusu sistēma atbilstoši sasniegtajiem darba rezultātiem un citi labumi, tajā skaitā profesionālās attīstības iespējas, piedaloties Valsts kancelejas rīkotajos augstākā līmeņa vadītāju mācību un attīstības pasākumos.

Pretendentiem savi pieteikumi jāiesniedz Valsts kancelejā līdz 10. jūnijam.

LIAA direktora amats ir vakants kopš 2023. gada septembra beigām, kad to pameta Kaspars Rožkalns, kurš kļuvis par uzņēmuma "UPB nams" valdes priekšsēdētāju. Rožkalns LIAA direktora amatā strādāja kopš 2020. gada janvāra. Par LIAA vadītājas pienākumu uzpildītāju šobrīd iecelta LIAA direktora vietniece eksporta jautājumos Iveta Strupkāja.

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" iepriekš vēstīja, ka Valainim piedāvāta izvēle starp diviem finālistiem - Baibu Bļodnieci un Fredi Bikovu. Taču ekonomikas ministrs vērsies Valsts kancelejā, lūdzot papildu informāciju arī par citiem pretendentiem konkursā. Valsts kancelejā gan uzsvērts, ka nedrīkstot šādu informāciju atklāt, pat ne ministram. Kancelejas direktora vietniece Ieva Lībķena sacījusi, ka viņas pieredzē šī ir pirmā reize, kad ministrs prasījis sīkāku informāciju.

Valainis skaidrojis, ka Valsts kancelejai pirms konkursa paudis vēlmi, lai finālā piedāvā trīs kategoriju cilvēkus ar dažādiem profiliem: uzņēmējdarbības pieredze, valsts pārvaldes pieredze un pieredze darbā lobija organizācijās. Komisija šo viņa lūgumu neesot izpildījusi.