Katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs nerūpējas par savu veselību

© Rūta Kalmuka/F64

Katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs par savu veselību ikdienā drīzāk nerūpējas vai nerūpējas vispār, savukārt vairāk nekā puse jeb 56% tai pievērš zināmu uzmanību, tomēr dara to neregulāri, liecina "Mana aptieka & Apotheka" jaunākā Veselības indeksa pētījuma dati.

Visbiežāk par savu veselību preventīvi drīzāk nerūpējas vai vispār nerūpējas iedzīvotāji, kuri kopumā dzīvo neveselīgi (52%), aptaujātie ar pamatizglītību (41%), iedzīvotāji ar zemiem ienākumiem (36%), vīrieši (33%) un jaunieši līdz 25 gadu vecumam (30%).

Saskaņā ar aptauju tikai 15% iedzīvotāju norāda, ka par savu veselību ļoti rūpējas un dara to regulāri. Visbiežāk par veselību regulāri rūpējas iedzīvotāji virs 65 gadu vecuma (26%), aptaujātie, kuri piekopj aktīvu dzīvesveidu (25%) un dzīvo veselīgi (20%), un sievietes (20%).

Atbildot uz jautājumu, kas ir preventīvā veselība, puse jeb 50% norādījuši, ka tā ir regulāru veselības profilaktisko pasākumu, tajā skaitā izmeklējumu, veikšana, 48% norādīja, ka tā ir veselīga dzīvesveida piekopšana, tostarp regulāras fiziskas aktivitātes, veselīgs, sabalansēts uzturs un kvalitatīvs un regulārs miegs, bet 42% piekrīt, ka tā ir savlaicīga riska faktoru noteikšana un nepieciešamo pasākumu veikšana saslimšanas risku mazināšanai.

Aptaujas dati liecina, ka visdziļākā izpratne par preventīvo veselību ir iedzīvotājiem ar augstāko izglītību un augstiem ienākumiem, kā arī senioriem.