Bērnu slimnīcā pieaug traumas guvušo bērnu skaits; 16.maijā uz slimnīcu tika atvests 231 bērns

© pixabay.com

Sākoties pirmajām siltajām dienām, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) pieaug pacientu skaits, kas Neatliekamās medicīnas centrā vērsušies pēc palīdzības ar traumām, aģentūru LETA informēja BKUS komunikācijas speciāliste Ilze Olšteina.

Ceturtdien, 16.maijā, uz slimnīcu tika atvests 231 bērns, no kuriem 109 bija pēc traumu gūšanas. Visvairāk traumu bērni guvuši, nokrītot no augstuma. Tie ir gan kritieni no dažādiem objektiem rotaļu laukumos, gan no velosipēda, gan mājās. 13 bērnu šajā dienā atvesti, jo izmežģījuši kāju vai roku, desmit - jo guvuši nobrāzumus un brūces.

Olšteina norāda, ka gūtas arī cita veida traumas, tai skaitā suņu kodumi, bet kopumā ceturtdienas vakars liecina, ka, izlaižot bērnus rotaļāties ārā, traumu skaits pieaug. Nav iespējams no traumām izvairīties pavisam, bet BKUS mediķi lūdz šajās brīvdienas, kuras sola īpaši siltas, pieskatīt bērnus vērīgāk.

"Katru gadu siltajā laikā pieaug bērnu skaits, kurus atved uz Bērnu slimnīcas Neatliekamās palīdzības centru pēc dažādu traumu gūšanas, bet, vienā vakarā uzņemot teju 100 pacientu, secinām, ka bērni nav tikuši pieskatīti pietiekami vērīgi. Ir tikai maija vidus, bet pie mums šajā mēnesī vērsušies jau vairāk nekā 1000 bērnu, kuriem bijusi vajadzīga ķirurga palīdzība pēc gūtajām traumām," atzīst BKUS Neatliekamā medicīnas centra vadītājs Marks Ronis.

Vienlaikus nekur nav pazudušas akūtās infekcijas slimības, taču uz BKUS Neatliekamās medicīnas centru lielā skaitā tiek atvesti bērni, kuriem kopā ar vecākiem līdz konsultācijai pie ārsta nākas gaidīt vairākas stundas, jo pacientu stāvoklis nav smags. BKUS aicina izmantot iespēju konsultēties ar slimnīcas pediatriem, iepriekš piesakot konsultāciju akūtā gadījumā.

Akūtu saslimšanu gadījumos var konsultēties ar BKUS pediatru arī attālināti, piesakot vizīti slimnīcas Pacienta portālā. Pēc pieteikuma ārsts ar bērna vecākiem sazināsies astoņu stundu laikā, bet parasti - tuvāko stundu laikā.

BKUS aicina izmantot iespēju doties uz konsultāciju pie pediatra akūtos gadījumos pēc pieraksta. Pediatrs pieņem slimnīcas novietnē "Torņakalns" Vienības gatvē 45, pieraksts uz to pašu vai nākamo dienu pieejams arī brīvdienās un svētku dienās. Pie pediatra akūtos gadījumos var pierakstīties, autorizējoties BKUS Pacienta portālā un veicot pierakstu elektroniski.

Rindas kārtībā pediatrs klātienē BKUS novietnē "Gaiļezers", Juglas ielā 20, pieņem katru dienu, ieskaitot brīvdienas un svētku dienas, no plkst.8 līdz plkst.22. Nosūtījums pie BKUS pediatra nav vajadzīgs.