Ušakovs nemaz nekautrējas par savu dalību 9. maija pasākumos pie pieminekļa Pārdaugavā

© Ģirts Ozoliņš / F64

Partija "Saskaņa" bija darījusi visu pareizi, piedaloties tā dēvētā Lielā tēvijas kara beigām veltītās svinības Pārdaugavā, un ne par vienu no 9. maiju nav kauns, intervijā aģentūrai LETA atzina Eiropas Parlamenta (EP) deputāts, partijas saraksta līderis gaidāmajām EP vēlēšanām Nils Ušakovs.

Politiķis atzina, ka 9. maija svinības partijai vienmēr bija kā ģimenes formāta pasākums. Ušakovs nepiekrīt, ka būtu līdzatbildīgs par to, kā daļa Latvijas krievvalodīgo ir radusi aizvadīt 9. maiju. Viņaprāt, arī nedrīkst izcelt šajā dienā iepriekš fiksētos pārkāpumus, jo to neesot bijis daudz - krietni mazāk nekā citos masveida pasākumos.

Ušakovs uzskata, ka 9. maija svinībās Rīgā bija izdevies organizēt, izvairoties no militārisma un impēriskuma piesitiena. "Tas, kā Pārdaugavā tika atzīmēts 9. maijs, bija paraugs daudzām valstīm - gan Krievijai, gan citām valstīm. Mums nebija nekā, kas saistīts ar militārismu, impēriskumu. Mums bija pasākums, kas saistīts ar cilvēku prieku par kara beigām," atceras politiķis.

Viņa ieskatā esot bijis izdarīts absolūti viss, lai Rīgā iepriekš vienlaikus varētu nosvinēt gan Eiropas dienu, gan nacisma sagrāvi. "Tā ir arī vairākās citās Eiropas valstīs. Mēs visu esam izdarījuši pareizi," pārliecināts "Saskaņas" līderis.

"Man ne par vienu 9. maiju, kas aizvadīts pie pieminekļa Pārdaugavā, nav kauns, mēs visu esam darījuši pareizi, tā arī stiprinot Latvijas sabiedrību, neskatoties uz to, ka vienmēr būs cilvēki ar atšķirīgiem viedokļiem," norādīja politiķis.

Ušakovs piekrīt, ka 2022. gadā notikušais Krievijas iebrukums Ukrainā ir būtiski mainījis daudz ko, tomēr atbildību par notikušo nedrīkstētu uzlikt uz tiem, kas 9. maijā atzīmē nacisma sagrāvi.

Viņaprāt, tas, ka arī pēc kara sākuma un pieminekļa Pārdaugavā aizvākšanas cilvēki nesteidzas mainīt 9. maija aizvadīšanas paradumus un, neskatoties uz noteiktajiem sodiem, izmanto, piemēram, aizliegto simboliku, liecina vien par to, ka sabiedrībā ir cilvēki ar atšķirīgiem viedokļiem. "Mums ir pietiekami daudz atzīmējamu datumu, kad cilvēki arī neuzvedas atbilstoši pieņemtajām normām vai prasībām. Teikt, ka vajadzētu mums īpaši pārmest tikai tāpēc, ka ir daži protokoli 9. maijā, ņemot vērā kopējo ģeopolitisko situāciju un spriedzi… Nedomāju, ka viss ir tik dramatiski. Nevienā sabiedrībā Eiropā nav cilvēku ar absolūti vienādiem uzskatiem," akcentēja politiķis.

Latvijā

Latvijas duets Tīna Graudiņa/Anastasija Samoilova piektdien Šveicē notiekošā pludmales volejbola profesionālās tūres (BPT) Gštādes "Elite 16" turnīrā piedzīvoja zaudējumu noslēdzošajā grupas mačā, taču tāpat sasniedza izslēgšanas spēles.

Svarīgākais