2023.gadā Latvijas izpildītājiem un producentiem izmaksāto atlīdzību summa pieaugusi par 26%

© Romāns Kokšarovs/f64

Pērn Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) lielāko daļu atlīdzību autoriem izmaksājusi uz ārzemēm, liecina LaIPA administrācijas atskaite par 2023.gada atlīdzību ieņēmumiem un izmaksām.

Kā aģentūru LETA informēja apvienības pārstāve Lāsma Līga Reisa, atlīdzību ieņēmumi kopumā sasnieguši 3,1 miljonu eiro, savukārt veicot atlīdzību izmaksas par 2022.gada mūzikas ierakstu izmantojumu, 1,12 miljoni eiro izmaksāti Latvijas izpildītajiem un ierakstu producentiem, bet 1,61 miljons eiro - ārvalstu mūzikas ierakstu kompānijām, piemēram, "Universal", "Sony" un "Warner", kā arī ārvalstu producentiem un izpildītajiem ar ārvalstu kolektīvā pārvaldījuma organizāciju un neatkarīgo aģentu starpniecību.

2023.gadā Latvijas izpildītājiem un producentiem izmaksāto atlīdzību summa pieaugusi par 26%, kopumā atlīdzības izmaksātas 3098 vietējiem izpildītājiem un ierakstu producentiem.

Likumdošanas jomā ar LaIPA līdzdalību tapuši grozījumi Autortiesību likumā, ar kuriem ieviestas divas Eiropas Savienības (ES) direktīvas - raidorganizācijas direktīva, kuras mērķis ir atvieglot autoru darbu un blakustiesību objektu licencēšanu attiecībā uz raidorganizāciju sniegtajiem papildinošajiem tiešsaistes pakalpojumiem un raidījumu retranslāciju, kā arī direktīva par autortiesībām digitālā vienotajā tirgū, kas regulē ar autortiesībām aizsargātu darbu izplatīšanu un izmantošanu digitālajā vidē.

Tāpat izstrādāti Autortiesību likuma grozījumi par piekļuves ierobežošanu tīmekļvietnēm, kurās prettiesiski tiek padarīti pieejami autortiesību un blakustiesību objekti. Likumprojektā paredzētas pilnvaras Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) bloķēt nelegālas tīmekļvietnes, tādējādi mazinot autortiesību un blakustiesību pārkāpumu apjomu tiešsaistē.

Sabiedrības izglītošanas jomā 2023.gada septembrī ES Intelektuālā īpašuma organizācijas (EUIPO) apstiprināts LaIPA iesniegtais projekts "Mācām nākotnes skolotājus" jeb "Autorskola", kura budžets ir 60 000 eiro.

Savukārt nozares sociālā atbalsta jomā LaIPA nodibinājuma "Fonda Līdzskaņa" ietvaros palīdzība sniegta sešiem mūziķiem, noorganizēta ceturtā sociāli radošā nometne un realizēts otrais mūziķu labdarības skrējiens "Pieliec plecu!".

LaIPA ir izpildītāju un fonogrammu producentu dibināta bezpeļņas organizācija, kas Latvijā veic pašmāju un ārvalstu tiesību īpašnieku mantisko tiesību kolektīvo pārvaldījumu. LaIPA īsteno izpildītāju un fonogrammu producentu tiesību kolektīvo pārvaldījumu, iestājas par izpildītāju un fonogrammu producentu tiesību aizsardzību un aizsardzības nodrošināšanu.