Lielupes palienes pļavās izlaidīs ganos govis un teliņus

© MN

Lai noganītu daļu no dabas lieguma "Lielupes palienes pļavas", saglabājot dabas daudzveidību, šodien Jelgavā ieradies Latvijas Dabas fonda (LDF) mobilais ganāmpulks - desmit Galovejas šķirnes govis un astoņi teliņi, kas vasaras sezonā noganīs 13 hektārus plašo pļavu, aģentūra LETA uzzināja pilsētas pašvaldībā.

LDF mobilais ganāmpulks septīto dabisko pļavu atjaunošanas sezonu sāk Jelgavā, un šodien tas no Līgatnes, kur LDF novietnē govis pārziemo, atceļoja uz Jelgavu. Pilsēta ir viena no tālākajām vietām Latvijā, kur šovasar dodas govis no vairāk nekā 100 govju lielā fonda ganāmpulka.

13 hektāru lielās Jelgavas ganības atrodas pie Iecavas un Lielupes satekas. Desmit melnbaltās Galovejas šķirnes govis un to teliņi tur ganīsies visu sezonu. Plānots, ka vēlāk uz pļavu tiks atvests arī bullis.

LDF norāda, ka ganības ir caurstaigājamas un vietējie iedzīvotāji var droši izmantot ierasto taku, taču lūgums nebojāt ap ganībām uzstādīto elektrisko ganu.

"Gatavojoties sezonai, pagājušajā nedēļā pa perimetru pārbaudījām uzlikto elektrisko ganu. Diemžēl aptuveni trīs metrus garš posms bija iepaticies kādam citam un žogs sabojāts. Salabojām to un ļoti ceram, ka sezonas laikā iedzīvotāji būs saudzīgi," saka mobilā ganāmpulka koordinators Jānis Andrušaitis.

Pie pļavas, kur ganās govis, ir izvietota informatīva plāksnīte, kurā redzams arī koordinatora tālruņa numurs, pa kuru iedzīvotāji var zvanīt, ja pamanījuši, ka bojāts aploks vai kādai govij kas atgadījies. LDF uzsver, ka govis ir miermīlīgas, draudzīgas un radinātas pie cilvēku klātbūtnes, taču nevajag tām uzbāzties, un interesenti aicināti govis un mazos teliņus vērot pa gabalu. Ganāmpulka koordinatori ganības regulāri uzrauga, turklāt govis aprīkotas ar raidītājiem, lai tās var pieskatīt arī attālināti.

Pilsētā mobilais ganāmpulks darbosies jau piekto gadu, apsaimniekojot pašvaldības pārvaldībā esošo teritoriju, un speciālisti atzīst, ka ganību augu sastāvā jau ir vērojami uzlabojumi.

"Noganīšana tiek veikta senā atmatā, kas pakāpeniski dabiskojas. Lai arī ganāmajā pļavā vēl ir daudz ekspansīvo sugu, esam gandrīz tikuši galā ar latvāņiem, kuri šeit auga ganīšanas sākuma posmā, un panākuši, ka dabiskajām pļavām raksturīgās sugas jau sastopamas daudz lielākā skaitā un platībā nekā iepriekš," atzīst LDF eksperte Baiba Strazdiņa.

LDF mobilais ganāmpulks, kurā ir vairāk nekā 100 liellopu, tika izveidots, jo noganīšana ir viens no labākajiem veidiem dabisko pļavu atjaunošanai, taču ne visiem pļavu īpašniekiem ir pieejami liellopi. Sešu gadu darbības laikā mobilais ganāmpulks ir noganījis 742 hektārus īpaši aizsargājamo biotopu dažādās vietās Latvijā. LDF šogad ganīšanu nodrošinās vismaz desmit vietās Latvijā.

Latvijā

Labklājības ministrija (LM) ir iesniegusi Finanšu ministrijai izskatīšanai nozares prioritāro pasākumu un starpnozaru prioritāro pasākumu sarakstu laika periodam no 2025. – 2028. gadam, atsaucoties uz Nacionālās drošības koncepcijā teikto, ka “iekšējo drošību ietekmē arī demogrāfiskās situācijas pasliktināšanās, augstais nabadzības līmenis un sabiedrības ienākumu nevienlīdzība, kā arī izglītības kvalitāte”.

Svarīgākais