Latvijā atklāts starptautisks narkotirgoņu grupējums; arestēta manta un nauda vismaz miljons eiro vertībā

© pixabay.com

Valsts policijas (VP) sāktā izmeklēšanā ticis atklāts starptautisks narkotirgoņu grupējums, kuram atsavināti vairāki desmiti kilogramu narkotisko vielu un arestētas materiālās vērtības ap miljona eiro vērtībā.

Kā aģentūru LETA informēja VP, policija pašlaik ir pabeigusi izmeklēšanu šajā kriminālprocesā pret starptautisku organizētu noziedzīgu grupu, kura nodarbojās ar narkotisko un psihotropo vielu nelikumīgu apriti, kontrabandu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Sadarbojoties ar ārvalstu tiesībaizsardzības iestādēm, aizturētajiem kopumā atsavināti vairāki desmiti kilogramu dažādu narkotisko un psihotropo vielu - amfetamīns, metamfetamīns un kokaīns.

Valsts policija izmeklēšanu sāka 2022.gadā. Pēc VP iniciatīvas un ar "Eiropola" atbalstu organizēta starptautiska izmeklēšana, kuru vadīja VP un kā sadarbības partnerus izmeklēšanā iesaistīja Finanšu izlūkošanas dienestu, Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldi, kā arī Lietuvas un Igaunijas tiesībaizsardzības institūcijas.

Lietuvā 2022.gadā tika aizturētas trīs personas un izņemti trīs kilogrami kokaīna. Savukārt 2023.gadā, sadarbojoties ar Igaunijas tiesībaizsardzības institūcijām, aizturētas vēl divas personas un izņemts 1,5 kilograms kokaīna. Tāpat sadarbībā ar Igaunijas iestādēm izņemti 19,3 kilogrami metamfetamīna. Tieši šo vielu kontrabanda tiek inkriminēta VP lietvedībā esošajā procesā iesaistītajām personām.

2023.gada 3.jūlijā arī Mārupē aizturēti organizētās noziedzīgas grupas dalībnieki. Izmeklētāji noskaidrojuši, ka divas personas kopā ar izmeklēšanas laikā vēl nenoskaidrotām personām bija izveidojušas organizētu grupu un iegādājās un realizācijas nolūkā glabāja un pārvadāja psihotropās vielas - 19,3 kilogramus metamfetamīna saturošas vielas, kurā psihotropā viela veidoja 2,12 kilogramus.

Noskaidrots, ka noziedznieki darbojušies starptautiski. Psihotropās vielas tika pārvietotas pāri Latvijas robežai ar transportlīdzekli, kurā bija izveidots psihotropo vielu slēpnis. Pēc Igaunijas robežas šķērsošanas, organizētās grupas dalībnieki tika apturēti un pārbaudes laikā, lai paslēptu noziedzīga nodarījuma izdarīšanas faktu, viņi aizdedzināja transportlīdzekli. Likumsargiem tomēr izdevās atrast psihotropo vielu slēpni, kas bija izveidots transportlīdzeklī.

Pēc tam kratīšanā pie kāda noziedzīgās grupas dalībnieka tika atrasts un izņemts eļļains šķidrums, kas saturēja 14,6 gramus amfetamīna.

Izmeklētāji noskaidrojuši, ka organizētas grupas līderis kopā ar civilsievu nolūkā slēpt noziedzīgā ceļā iegūtos finanšu līdzekļus bija ieguvis vairākus nekustamos īpašumus - aptuveni 430 000 eiro vērtībā.

Kratīšanu laikā tika izņemti arī juvelierizstrādājumi un citas luksusa preces - rokas pulksteņi un galantērijas izstrādājumi, luksusa transportlīdzekļi, kuru kopējā vērtībā bijusi ap 500 000 eiro, un skaidra nauda - ap 100 000 eiro. Visām šīm mantām un finanšu līdzekļiem uzlikts arests.

Pret noziedzīgās grupas dalībniekiem kriminālprocess sākts par apreibinošu vielu neatļautu iegādāšanos, glabāšanu un pārvadāšanu realizācijas nolūkā lielā apmērā, psihotropo vielu pārvietošanu pāri Latvijas robežai lielā apmērā un organizētā grupā, kā arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanas un lielā apmērā. Grupas dalībniekiem kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, kas aizvien ir spēkā.

12.aprīlī pieņemts lēmums par kriminālprocesa nosūtīšu Daudznozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām aizdomās turētajām personām.

Patlaban turpinās pirmstiesas izmeklēšana par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas faktu, atzīmē policija.