Rinkēvičs devies vizītē pie pāvesta

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs šodien atradīsies vizītē pie Svētā Krēsla, informē Valsts prezidenta kanceleja.

Vizītes laikā Rinkēvičam plānota audience pie pāvesta Franciska. Tāpat plānota saruna ar Svētā Krēsla valsts sekretāru kardinālu Pjetro Parolinu.

Valsts prezidentam paredzēta arī dalība filmas demonstrējumā par bīskapu Boļeslavu Sloskānu, kā arī intervija Vatikāna radio.

Jau rakstījām, ka Sloskāns dzimis 1893. gadā Stirnienē. Mocekļa gaitas pravietiski iezīmē viņa bīskapa devīze "Hostia pro fratribus" - "Upuris par brāļiem". 1917. gadā Pēterburgā iesvētīts par priesteri, kalpojis Krievijā vajāšanu laikos, 1926. gadā Maskavā slepeni iesvētīts par bīskapu un strādājis Minskas-Mogiļevas diecēzē Baltkrievijā.

Čekas nepatiesi apsūdzēts, apcietināts, spīdzināts un izsūtīts uz Solovku salām un Sibīriju, 1933. gadā, samainīts pret padomju spiegu, atgriezies dzimtenē. 1944. gadā pēc vācu varas rīkojuma spiests atkal doties trimdā - uz Vāciju un tad uz Beļģiju. Izcils garīgais audzinātājs un iedvesmotājs jauniešiem, skolotājiem, topošajiem priesteriem. Piesaistījis mecenātus trimdas studentu izglītības iegūšanai, piedalījies sabiedriskajā dzīvē, Vatikāna II koncila delegāts. Mūžībā devies 1981. gadā Lēvenā Beļģijā. 1993. gadā pārapbedīts Aglonas Dievmātes altāra pakājē.

Pāvests Jānis Pāvils II 2004. gadā ar dekrētu pasludināja bīskapu par godināmu, kas nozīmē, ka viņa tikumi ir atdarināšanas vērti.

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.