Latvija vēlas vienkāršot PVN sistēmu Eiropas Savienībā

© Ilze Zvēra / F64

atvija pēc būtības atbalsta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) sistēmas pilnveidošanu Eiropas Savienībā (ES), īpaši uzsverot, ka PVN sistēmai jābūt pēc iespējas vienkāršākai, konkurenci neietekmējošai un atbilstošai mūsdienām, kā arī izturīgai pret PVN krāpšanu, teikts Latvijas nacionālajā pozīcijā, kuru otrdien atbalstīja valdība.

Finanšu ministrijas (FM) skaidro, ka Latvija līdz šim ir atbalstījusi mērķi modernizēt PVN ziņošanas sistēmu, ieviešot digitālas ziņošanas sistēmu, tai skaitā e-rēķinus, līdz ar to ir elastīga un kompromisa vārdā neiebilst pret prezidentūras kompromisa priekšlikuma tālāko virzību.

Latvija atbalsta domājamā pakalpojumu sniedzēja modeļa ieviešanu īslaicīgas izmitināšanas un pasažieru pārvadājumu jomā, nosakot platformai pienākumu uzskaitīt PVN par faktiskā pakalpojuma sniedzēja sniegtajiem pakalpojumiem un kompromisa vārdā varētu piekrist kompromisa risinājumam. Latvija arī saprot Eiropas Komisijas mērķi rast risinājumu optimālākai IOSS izmantošanai ES teritorijā un kompromisa vārdā neiebilst svītrot no tiesību aktu pakotnes "PVN digitālajā laikmetā" IOSS priekšlikumu.

Otrdien finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) un FM pārstāvji piedalās ES Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē Briselē, Beļģijā. Galvenie sarunu temati sanāksmēs ietver kapitāla tirgus attīstību un tiesību aktu pakotni par PVN digitālajā laikmetā.

ECOFIN sanāksmē bija paredzēts vienoties par tiesību aktu pakotni "PVN digitālajā laikmetā". Ar šo paketi ir noteikta PVN ziņošanas pienākumu modernizācija un e-rēķinu izrakstīšanas atvieglošana, ieviešot pienākumu sniegt digitālus un reāllaika pārskatus, kā arī noteiktas normas par vienotu PVN reģistrāciju. Tāpat būtiska prioritāte ir platformu ekonomikas problēmu risināšana, lai novērstu nevienlīdzību PVN piemērošanā starp tradicionālajām un digitālajām nozarēm.

ECOFIN laikā viena dalībvalsts - Igaunija - tomēr turpināja uzturēt iebildi par vienu no priekšlikuma daļām - attiecībā uz domājamā pakalpojumu sniedzēja modeļa ieviešanu īslaicīgas izmitināšanas un pasažieru pārvadājumu jomā, nosakot platformai pienākumu uzskaitīt PVN par faktiskā pakalpojuma sniedzēja sniegtajiem pakalpojumiem.

Līdz ar to paketes kompromisa priekšlikuma teksts šajā ECOFIN sanāksmē netika atbalstīts.

Svarīgākais