Par seksuālo uzmākšanos varētu noteikt administratīvo atbildību

© Pixabay

No iespējamiem sodiem par seksuālo uzmākšanos Saeimas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas locekļi vairāk uzsver iespēju noteikt administratīvo atbildību.

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins (JV) norādīja uz Tieslietu ministrijas (TM) aktualizēto jautājumu uzlabot sodu politiku par seksuālo uzmākšanos. Apakškomisijas mērķis ir konceptuāli saprast, ko esam gatavi darīt, jo pastāv dažādi varianti regulējuma noteikšanā, norādīja politiķis.

TM Krimināltiesību departamenta direktore Indra Aizupe norādīja, ka ekspertu diskusijās sagatavotais ministrijas piedāvājums paredz noteikt kriminālatbildību par smagākajām darbībām un ka par kriminālprocesa ierosināšanu tiktu lemts pēc cietušā iesnieguma.

Savukārt par darbībām, kas nesasniedz smagāko nodarījumu slieksni, TM piedāvā paredzēt administratīvo atbildību.

Judins norādīja, ka jāturpina meklējot atbilstošu, samērīgu formulējumu likumā. Politiķis norādīja, ka, neattaisnojot vulgāra veida flirtu, tomēr nebūtu samērīgi par to saukt pie kriminālatbildības. Juridiskās komisijas vadītājs norādīja, ka nav gatavs aizstāvēt TM pašlaik piedāvāto risinājumu kriminālatbildības noteikšanas un ka būtu nepieciešams iepazīties ar ārvalstu regulējuma piemēriem.

Krimināltiesību apakškomisijas sekretārs, deputāts Gunārs Kūtris (ZZS) uzsvēra, ka ir pret pārmērīgu kriminalizēšanu un ka diez gan pārliecinoši var teikt, ka arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcija to neatbalstīs.

ZZS ieskatā ir risks, ka apgalvojumus par seksuālo uzmākšanos var izteikt arī personīgo ambīciju, nepatikas pret otru cilvēku dēļ, skaidroja politiķis. Kūtris norādīja, ka jau pašlaik cilvēkam, kuram tiek pārmesta seksuālā uzmākšanās, "sods" sabiedrībā var izpausties kā darba vietas zaudēšana.

"Jaunās vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietniece Agnese Krasta (JV) pauda, ka konceptuāli piekrīt TM argumentācijai, ka šie jautājumi ir jāregulē atbilstoši apdraudējuma līmenim un samērīgi. Politiķe norādīja, ka, gradējot pēc kaitējuma, varētu būt nosakāma gan kriminālatbildība, gan administratīvā atbildība.

Krasta pieļāva, ka sākotnējais risinājums būtu noteikt administratīvo atbildību.

"Progresīvie" kopā ar koalīcijas deputātiem iesnieguši likuma grozījumus par administratīvās atbildības noteikšanu par seksuālo uzmākšanos, pavēstīja partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietniece Mairita Lūse. Politiķe skaidroja, ka ar piedāvāto jauno regulējumu būs iespējams sodīt, piemēram, taksista atkailināšanos, ko nesen piedzīvoja vairākas sievietes, kā arī par saņēmēja negribētu kailbilžu sūtīšanu.

"Progresīvo" politiķe aicināja šos grozījumus neuztvert tikai par sieviešu sūdzībām par konkrētajiem vīriešiem, jo seksuālā uzmākšanās skar arī vīriešus un ka to var veikt arī paša dzimuma pārstāvji.

Judins no savas puses skaidroja, ka tiesību normu piemērotāji nestrādā ar piemēru katalogu, bet gan ar konkrētu formulu. Politiķis kā vienu variantu pieļāva, ka varētu noteikt administratīvo sodu par seksuālo uzmākšanos, lai praksē izstrādātu kritērijus jēdziena saturam.

Prokuratūras pārstāvis Uldis Zemzars norādīja, ka iepriekš notikušajās tiesību ekspertu divās diskusijās vairākums sliecās, ka par šādu nodarījumu jānosaka administratīvā atbildība līdzīgi kā jau tagad noteikts par nosacīti salīdzināmiem pārkāpumiem.

Svarīgākais