Izsludina konkursu uz sabiedrisko mediju ombuda amatu

© Gints Ivuškāns/f64

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) ir izsludinājusi konkursu uz sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu ombuda amatu, aģentūru LETA informēja SEPLP.

Sabiedrisko mediju ombuds pārrauga sabiedrisko mediju sniegto pakalpojumu atbilstību sabiedrisko mediju darbības pamatprincipiem, sabiedrisko mediju ētikas kodeksiem un redakcionālajām vadlīnijām un pēc savas iniciatīvas vai uz personu iesniegumu pamata sniedz atzinumus par sabiedrisko mediju programmu un pakalpojumu atbilstību minētajiem principiem un dokumentiem.

Patreizējā sabiedrisko mediju ombude Anda Rožukalne ir nolēmusi amatu ar 7.jūliju atstāt, jo nolēmusi strādāt pētījuma projektā ārpus Latvijas.

SEPLP "pieredzējušu mediju nozares profesionāļu un ekspertu" pieteikumus konkursā gaida līdz 2024.gada 10.jūnijam. Atbilstoši Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumam SEPLP veic ombuda izvēli atklātā konkursā un ievēlēšanu amatā uz pieciem gadiem, kandidatūras iepriekš saskaņojot ar sabiedrisko mediju ētikas padomēm.

Par sabiedrisko mediju ombudu var ievēlēt personu, kurai ir nevainojama reputācija, augstākā izglītība un vismaz piecus gadus ilga profesionālā pieredze masu informācijas līdzekļu jomā vai vismaz piecus gadus ilga akadēmiskā darba pieredze atbilstošā nozarē.

Ombuda amata konkursam aicināti pieteikties kandidāti, kuri izprot sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu misiju, mērķus un uzdevumus, kā arī spēj veicināt to neatkarību, kvalitatīvu darbību un atbildīgumu sabiedrības priekšā.

Ombuda pienākumos ir arī veicināt sabiedrības medijpratību un uzturēt personisku saikni ar sabiedrību, kā arī pēc sabiedrisko mediju lūguma sniegt konsultācijas jautājumos, kas saistīti ar to ētikas kodeksiem un redakcionālajām vadlīnijām. Ombuds ziņojumu par savu darbu ne retāk kā reizi gadā publicē SEPLP un sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu interneta vietnēs.

Sabiedrisko mediju ombuda amata pretendentus konkursa komisija vērtēs trīs kārtās. Pēdējā kārtā ombuda amata kandidatūra tiks saskaņota ar sabiedrisko mediju ētikas padomēm.

Konkursa komisijas sastāvā darbosies SEPLP locekļi Jānis Siksnis, Sanita Upleja-Jegermane un Jānis Eglītis, kā arī ar novērotāja un padomdevēja tiesībām Skaidrīte Lasmane, kuru deleģējusi Latvijas Mediju ētikas padome. Par konkursa komisijas nominētā kandidāta ievēlēšanu amatā lēmumu pieņems SEPLP.

Latvijā

VAS "Latvijas pasts" Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) ir iesniedzis universālā pasta pakalpojumu (UPP) tarifu projektu, kas tostarp no 2025.gada 1.janvāra paredz palielināt iekšzemes pasta paku sūtījumu tarifus, kā arī mainīt pārrobežu pasta pakalpojumu tarifus, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".