Par Sudānā nolaupītajiem latviešu lidotājiem maksāta izpirkuma maksa [papildināts]

Sudānas varas iestādes maksājušas izpirkuma maksu aptuveni 500 000 Sudānas mārciņu (apmēram 100 000 latu) apmērā, lai atbrīvotu deviņus nemierīgajā Dārfūras reģionā nolaupītus ārvalstniekus, tostarp Latvijas pilotus.

Šādas ziņas svētdien izskanējis krimināltiesā Dienviddārfūras galvaspilsētā Nijalā, kas izskata lietu par Latvijas uzņēmuma "GM Helicopter" apkalpes nolaupīšanu pērn, ziņo portāls Delfi.lv.

Vietējais laikraksts " Sudan Tribune" informē, ka tiesā izskanējusi informācija - "atsevišķas" Sudānas varas iestādes maksājušas 500 000 vietējo mārciņu, lai nodoršinātu par ķīlniekiem sagrābto ārvalstnieku atbrīvošanu.

Izmeklēšanā iegūtās ziņas arī liecinot, ka 20 000 Sudānas mārciņu (aptuveni 3600 latu) nolaupītājiem samaksātas, lai atbrīvotu ANO miera uzturēšanas misijas Dārfūrā UNAMID pārstāvjus, raksta Delfi.lv.

Laikraksts norāda, ka līdz šim Sudānas drošības dienests, kas parasti nodarbojas ar cilvēku nolaupīšanas lietām un kura sastāvā lielākoties ir bijušie militāristi, vienmēr noliegušas, ka maksātu izpirkumu nolaupītājiem.

Savukārt Latvijas Ārlietu ministrija saistībā ar plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju uzsver, ka Latvija atbilstoši valdības lēmumam nav maksājusi izpirkuma maksu par sagūstītajiem Latvijas lidotājiem. Ministrija arī norāda, ka tā nevar komentēt Sudānas medijos paustās ziņas, jo ar Sudānas varas iestādēm šādi jautājumi nav apspriesti.

Saskaņā ar Latvijas Ārlietu ministrijas ziņoto Latvijas helikoptera apkalpes locekļus Sudānā pērn 4.novembrī nolaupīja astoņi bruņoti cilvēki, kas vēlāk ķīlniekus ar automašīnu aizveda nezināmā virzienā un ik pa laikam mainīja apmešanās vietu. Ķīlnieki fiziski netika iespaidoti, taču sadzīves apstākļi bija kritiski. Ikdienā Latvijas firmas "GM Helicopters" divi piloti un mehāniķis, kas tika nolaupīti 4.novembrī Njalas pilsētā, Sudānā, turēti teltī bruņotas apsardzes uzraudzībā.

Pēc oficiālās informācijas, 8.decembrī norisinājusies ķīlnieku glābšanas operācija, pēc kuras visi trīs Latvijas pilsoņi tikuši nogādāti drošā vietā ANO bāzē, bet vēlāk atgriezās Latvijā. Tomēr decembra vidū medijos izskanēja informācija, ka ķīlnieki no gūsta atbrīvojušies paši, nogalinot divus bandītus.

Svarīgākais