Avena advokāts: Spriedums ir absolūti juridiski korekts un pilnīgi iznīcinošs

© Ģirts Ozoliņš/MN

Lai arī Latvija iesniegusi lūgumu Eiropas Savienības (ES) Juridiskajam dienestam iesniegt apelāciju par ES sankciju atcelšanu miljardieriem Pjotram Avenam un Mihailam Fridmanam, Avena pārstāvis advokāts Jānis Kārkliņš uzskata, ka apelācijas nebūs.

"Spriedums ir absolūti juridiski korekts un pilnīgi iznīcinošs," aģentūrai LETA norādīja advokāts.

Viņš uzskata, ka, prasot apelācijas iesniegšanu, Latvijas rīkojusies emociju iespaidā, neizvērtējot spriedumu.

Ja Eiropas Savienības Tiesas (EST) Vispārējās tiesas spriedums stāsies spēkā un paliks secinājums, ka ES Padome nepamatoti pakļāvusi personu sankcijām, tad skaidri un nepārprotami būs noteikts, ka Avens sankcijās bijis nepamatoti, norādīja advokāts. Tas, viņaprāt, nozīmēs, ka šī rīcība bijusi prettiesiska un ES jāatlīdzina nodarītie zaudējumi.

Advokāts atzina, ka sankciju noteikšana kara sākumā bija politiska rīcība, un tām vajadzēja būt.

"Tas parādīja, ka mēs nosodām šo karu. Ja kāda valsts apdraud rietumu civilizācijas vērtības, tā reaģē un saka - mēs šo valsti vai konkrētos indivīdus sankcionēsim," skaidroja advokāts.

Tomēr, viņaprāt, sankciju politika ir jāpilnveido, lai tā būtu efektīvāka un mērķtiecīgāka.

Viņš uzsvēra, ka ir jāvērtē, vai tas, ka uzņēmums, kurā Avens ir mazākuma dalībnieks, Krievijā maksā nodokļus, nozīmē, ka viņš atbalsta karu.

"Ja tā, tad arī visi tie Rietumu uzņēmumi, kuri strādā Krievijā, atbalsta Krimas aneksiju un Ukrainas destabilizāciju," pauž advokāts.

Jau ziņots, ka EST atcēla ES Padomes lēmumu par miljardieriem Avenam un Fridmanam 2022.gada 28.februārī noteiktajām sankcijām, bet Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) informēja, ka Latvija aicinās ES Padomi iesniegt apelācijas sūdzību. EST Vispārējās tiesas lēmumu var pārsūdzēt EST Augstākajā palātā.

ĀM akcentē, ka Latvija ir iestājusies abās tiesas lietās, atbalstot ES Padomes nostāju par konkrēto sankciju nepieciešamību. Latvija lietā sniegusi argumentētu nostāju par sankciju pamatotību, tāpēc aicinās ES Padomi iesniegt apelācijas sūdzību par spriedumu.

ĀM arī informēja, ka tiesību akti, ar kuriem sankcijas tika pagarinātas, aizvien ir spēkā.

"Par šobrīd spēkā esošo sankciju atcelšanu var lemt ES Padome, un līdz šāda lēmuma pieņemšanai sankcijas pret minētajām personām ir spēkā un personu īpašumā, valdījumā, turējumā un kontrolē esošie finanšu līdzekļi un saimnieciskie resursi ir iesaldēti, kā arī tos ir aizliegts darīt pieejamus minētajām personām," uzsvēra ĀM.

Advokāts Kārkliņš, kurš ir juridiskās palīdzības sniedzējs Avenam Latvijā un ES, aģentūrai LETA vēl pirms sprieduma pasludināšanas skaidroja, ka "būs jāturpina tiesāties par lēmumiem, ar kuriem sankcijas pagarinātas, pamatojot tiesai argumentus, kas kopš 2022.gada marta ir nākuši klāt".

Sankcijas katrus sešus mēnešus tiek pagarinātas, un pēc būtības personai ir tiesības pārsūdzēt katru šādu lēmumu, skaidroja advokāts. Līdz šim tas nav ticis darīts.

EST spriedumā norādīja, ka neviens no sākotnējos tiesību aktos par Avena un Fridmana pakļaušanu sankcijām ietvertajiem pamatiem nav pietiekami argumentēts un ka viņu iekļaušana sankcijām pakļauto personu sarakstos tātad nav pamatota. Attiecībā uz viņu vēlāku saglabāšanu sankciju sarakstos EST Vispārējā tiesa nospriedusi, ka ES Padome nav sniegusi nevienu papildu pierādījumu salīdzinājumā ar tiem, uz kuriem balstījās sākotnēji.

Avens un Fridman ir "Alfa Group" akcionāri. Šajā grupā ietilpst viena no lielākajām Krievijas bankām "Alfa Bank".

Tiesa uzskata, ka, lai gan ar ES Padomes izvirzītajiem argumentiem var pierādīt Avena un Fridmana sava veida saistību ar Vladimiru Putinu vai viņam pietuvinātajām personām, tie neļauj konstatēt, ka viņi būtu atbalstījuši darbības vai politiku, kas grauj vai apdraud Ukrainas teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību, vai ka viņi būtu snieguši materiālu vai finansiālu atbalstu Krievijas amatpersonām, kas ir atbildīgas par Krimas aneksiju.

Avenam un Fridmanam noteiktas ASV, Lielbritānijas, ES un citu valstu sankcijas, jo šīs valstis uzskata, ka viņi ir Krievijas diktatoram Putinam tuvi cilvēki un apkalpo Kremļa intereses, arī Krievijas agresiju Ukrainā. Arī Ukraina noteikusi Fridmanam un Avenam savas sankcijas.

Avenam ir arī Latvijas pilsonība un kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022.gada viņš ar ģimeni dzīvo Latvijā. Tikmēr Fridmans, kurš ir arī Izraēlas pilsonis, turpina dzīvot Krievijā.

EST mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka Avens un Fridmans lūdza atcelt sankcijas, jo uzskata, ka ES Padome ir pieļāvusi būtiskus procedūras pārkāpumus, kā arī nav pierādījusi, ka viņi ir ietekmīgi un darbojas tādos ekonomikas sektoros, kas ir būtiski ienākumu avoti Krievijas valdībai.

Advokāts Kārkliņš iepriekš arī norādīja, ka ir jāņem vērā, ka kopš 2022.gada marta ir pagājuši jau divi gadi un sankcijām pakļautā persona ir ne tikai nosodījusi karu, bet arī atbrīvojusies no aktīviem Krievijā un sarāvusi saites ar Krieviju.