Otrdiena, 21.maijs

redeem Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs

arrow_right_alt Latvijā

Vetārsti ceļ trauksmi: Latvijā izplatās babezioze; neizdodas glābt pat līdz 45% mājas mīluļu

© Ģirts Ozoliņš/MN

Pirmo reizi Latvijā atklāta vien pirms 10 gadiem, taču nu tā strauji progresē - no suņiem bīstamās ērču pārnēsātās slimības babeziozes neizdodas glābt pat līdz 45% mājas mīluļu jeb gandrīz vai katru otro suni, kuram šī slimā ērce piesūkusies.

Vetārsti ceļ trauksmi - ja saimnieks par savu veselību gādā un ir parūpējies par savlaicīgu aizsardzību pret ērču pārnēsātajām slimībām, tad par savu mājas mīluli nereti aizmirst, un kad noticis nenovēršamais, sevi šausta, bet palīdzēt vairs nav iespējams. “360TV ZIŅneši” uzklausīja skarbos suņu saimnieku stāstus un arīdzan padomus, kā pamanīt, ka nelaime ir tuvu, jo jāspēj reaģēt zibenīgi.

Ērces kodums šopavasar jau nogalinājis satraucoši daudzus suņu, atzīst Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes veterinārajā klīnikā Jelgavā. Te regulāri sastopas ar ērču pārnēsātām slimībām. Latvijā aktuālas ir trīs - babezioze, Laima slimība jeb borelioze, anaplazmoze.

Vēl pirms desmit gadiem par babeziozi suņiem nebija dzirdēts. Klimatam kļūstot siltākam, parādījušies arī ērču pārnēsātie asins parazīti, kas agrāk nebija novēroti. Tagad šī slimība nav retums un pat līdz 45 % suņu pēc saslimšanas neizķepurojas.

Šajā skaudrajā letālu gadījumu statistikā nokļuva arī porcelāna mākslinieces Airas Lesiņas suns Barons, kuru saslimšana ar babeziozi aizsauca aizsaulē četru gadu vecumā. Suns vasarā dzīvojās laukos, Airas tobrīd klāt nebija un pēc tam jau bija par vēlu. Airas sirdī atmiņas par Baronu būs vienmēr, bet šobrīd sāpes par zaudēto mīluli dziedē jauns suņuks - toipūdelis Hugo. Un par katru atrasto ērci melnajā suņa kažokā Airas sirds nodreb panikā.

Ja tomēr ērce ir piesūkusies, tā no dzīvnieka jānoņem pēc iespējas ātrāk, jo babēzijas suņa organismā nokļūst 2 līdz 3 dienas pēc ērces piesūkšanās. Tomēr visefektīvākais veids, kā dzīvnieciņu pasargāt, ir pretērču aizsardzības līdzekļi.

Tie ir gan skaustā pilināmi pilieni, gan pretērču siksniņas un apēdamas tabletes. Svarīgi atcerēties, ka šajā ziņā jāievēro skrupulozs grafiks. Aizmāršība var būt liktenīga, jo pret babeziozi nekādu profilaktisku vakcīnu nav.