Ventspilnieki ar savu pilsētu visapmierinātākie

Visneapmierinātākie ar dzīvi savā pilsētā ir daugavpilieši, savukārt visoptimistiskāk noskaņoti ir Ventspils iedzīvotāji, liecina SKDS aptauja, kas veikta piecās lielākajās pilsētās – Rīgā, Ventspilī, Liepājā, Daugavpilī un Jelgavā – pēc Philips pasūtījuma.

Pētījuma rezultāti sniedz ieskatu tajos faktoros, kas Latvijas iedzīvotājiem ir būtiski, lai padarītu pilsētu par pievilcīgu dzīves vai darba vietu, svarīgākos nepieciešamos pilsētvides uzlabojumus iedzīvotāju skatījumā un galvenās pilsētu attīstības prioritātes turpmākajiem gadiem.

«Pēc aptaujas datiem, tieši dzīvošanas izmaksas visās pilsētās to iedzīvotāji ir atzinuši par pašu nozīmīgāko faktoru, lai pilsēta būtu pievilcīga dzīvošanai un strādāšanai. Šis ir arī iedzīvotājiem aktuālākais jautājums, ko viņi vēlotos mainīt, lai uzlabotu situāciju pilsētās,» teica SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

Visu aptaujāto pilsētu iedzīvotāji vienprātīgi domā, ka darba vietu radīšanai jābūt pilsētu vadības galvenajai prioritātei nākamajos divos gados (Daugavpilī tā domā 84%, Jelgavā – 76%, Ventspilī – 75%, Liepājā – 73%, bet Rīgā – 64%).

Rīdzinieki uztraucas arī par sabiedriskā transporta, autostāvvietu pieejamību un ceļu kvalitāti, ventspilnieki savā pilsētā gribētu redzēt vairāk iepirkšanās centru, Liepājas un Daugavpils iedzīvotāji kā ļoti svarīgu problēmu minējuši veselības aprūpi.

Latvijas lielo pilsētu asociācijas vadītājs Jānis Kalviņš Neatkarīgajai atzina, ka pēc pētījuma būtu jāseko arī darbiem, piemēram, Rīgā vairāk jādomā par ceļu kvalitāti un jaunām autostāvvietām, Ventspilī par jauniem tirdzniecības centriem un tamlīdzīgi.

«Latvijas deviņās lielākajās pilsētās dzīvo 51% Latvijas iedzīvotāju. Enerģētikas jautājumi, drošība, transporta infrastruktūra un atpūtas iespējas ir tikai daži no tiem faktoriem, kas veido pilsētas dzīves kvalitāti šajās pilsētās. Tāpēc pašvaldību vadītājiem un pilsētplānotājiem jādomā, kā šajā urbānajā vidē nodrošināt, lai ekonomiskā attīstība iet roku rokā ar infrastruktūras attīstību un videi draudzīgiem risinājumiem, nodrošinot pilsētu iedzīvotāju drošību un labklājību,» teica Philips Baltic izpilddirektore Elīna Gaitniece.

***

APTAUJAS REZULTĀTI

Iedzīvotāju apmierinātība ar savu pilsētu, %

Ventspils 70

Rīga 53

Jelgava 29

Liepāja 29

Daugavpils 18

Avots: SKDS

*

Svarīgākie faktori dzīvošanai un strādāšanai Rīgā, %

Dzīvošanas izmaksas 66

Sabiedriskais transports un ceļi 46

Drošība 28

Apkārtējas vides kvalitāte 24

Mājokļu pieejamība 21

Veselības aprūpes pieejamība 18

Avots: SKDS