Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Rosina palielināt sodus par ārvalstnieku uzņemšanas regulējuma pārkāpšanu

© Ģirts Ozoliņš / F64

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV) un Iekšlietu ministrija (IeM) rosina Imigrācijas likumā par ārvalstnieku uzņemšanas regulējuma pārkāpšanu noteikt aizliegumu uz gadu strādāt attiecīgajā amatā.

Aizliegums attiektos uz fizisko personu, kas veikusi pārkāpumu un ieņem komercreģistrā reģistrējamu amatu tajā juridiskajā personā, kas ārzemnieku uzaicinājusi. Ierobežojums tiktu attiecināts uz noteiktu amatu komercsabiedrībā un tās pārvaldes institūcijās.

Paralēli tiesībām noteikt šāda veida ierobežojumus Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei rosināts piešķirt arī tiesības uz laiku līdz vienam gadam aizliegt fiziskajai vai juridiskajai persona uzaicināt ārzemnieku, ja būs konstatēts, ka pēdējā gada laikā uzaicinātājs sniedzis nepatiesas ziņas vai nav izpildījis likumā noteikto informēšanas pienākumu. Šādu aizliegumu varēs piemērot arī par izdevumu segšanas pienākuma nepildīšanu.

Uz laiku līdz diviem gadiem varēs liegt aicināšanas tiesības, ja būs uzaicināts ārzemnieks, kurš pārkāpis ar ārzemnieku ieceļošanu un uzturēšanos saistīto normatīvo aktu prasības vai kura uzturēšanās Latvijā neatbildīs ielūgumā vai izsaukumā norādītajam vīzas vai uzturēšanās atļaujas pieprasīšanas pamatojumam.

Aicināšana tiesības uz laiku līdz trim gadiem varēs liegt, ja aicinātājs būs pārkāpis ar ārzemnieku nodarbināšanu saistīto normatīvo aktu prasības vai nebūs nodrošinājis uzaicināto ārzemnieku darba samaksu vīzas vai uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai iesniegtajos dokumentos norādītajā apjomā vai kārtībā.

PMLP tiesības liegt uz gadu aizliegt strādāt attiecīgajā amatā attiektos uz visiem augstāk minētajiem pārkāpumu veidiem.

Kā ziņots, pēdējā laikā konstatēta regulāra krāpšanās termiņuzturēšanās atļauju (TUA) pieprasīšanā, ārvalstniekus aicinot uz Latviju mācīties pamatskolās un vidusskolās, bet izglītošanu reāli neveicot.

Minētā iemelsa dēļ IeM un iekšlietu ministrs Kozlovskis iesniedzis priekšlikumu grozījumiem Imigrācijas likumā, lai novērstu shēmā izmantotās likuma normas nepamatotu izmantošanu. Saeima otrajā lasījumā atbalstījusi attiecīgo precizējumu, ka TUA var prasīt uz mācību laiku, ja uzturēšanās Latvijā ir saistīta ar izglītības iegūšanu akreditētā izglītības iestādē pamatizglītības vai vidējās izglītības posmā, izglītības ieguvi sākot pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas.

Grozījumus likumā skata Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija.

Jau vēstīts, ka arī Izglītības un zinātnes ministrija iepriekš aicināja Aizsardzības komisiju kopīgi ar atbildīgajām institūcijām pilnveidot Imigrācijas likumu un novērst nelegālās migrācijas riskus, kad kā aizsegs tiek izmantota izglītības iegūšana.