Prokuroram Mežsargam milzu parādi

Starp valsts apsūdzību uzturētājiem lielākās kredītsaistības ir procesa virzītājam tā sauktajā Ventspils amatpersonu lietā – prokuroram Andim Mežsargam, kuram pērn ienākumi bija gandrīz divas reizes mazāki nekā trekno gadu kulminācijā.

No deklarācijas izriet, ka vidēji mēnesī mājokļa izdevumu segšanai, trīs bērnu un sievas uzturēšanai paliek nepilni 500 lati. P ē r n A. Mežs a r g s vidēji mēnesī saņēma 1239,76 latus lielu algu pirms nodokļu nomaksas. Gada laikā viņa kredītsaistības ir samazinājušās par aptuveni 6350 latiem jeb teju 530 latiem mēnesī. Tas nozīmē, ka ikdienas patēriņam un ģimenes uzturēšanai A. Mežsargam atliek nedaudz vairāk nekā 450 latu.

Ģimenei ir jaunbūve Babītes pagastā un divi zemesgabali Jūrmalā. Tāpat viņa lietošanā ir divas vieglās automašīnas – 2001. gada Opel Zafira un 2007. gada Ford S-Max. A. Mežsarga kredītvēsture prokuroru aprindās faktiski ir unikāla un sākusies jau 2003. gadā, kad viņš kopā ar sievu paņēmis tiem laikiem galvu reibinošu kredītu – 93 642 ASV dolārus.

Laikā, kad viņa alga gadā sasniedza nepilnus 10 000 latu, viņš kopā ar sievu Rutu pamanījās iegādāties četrus zemesgabalus Babītē un vienu pārdot par 12 000 latu, taču jau nākamajā gadā viņš tika pie dzīvokļa Rīgā un ķērās pie jaunbūves celšanas.

No deklarācijas var noprast, ka kredīts ņemts četru zemesgabalu iegādei Babītē. Tāpat no deklarācijām var saprast, ka divi zemesgabali pārdoti par ne visai augstām cenām, bet uz diviem atlikušajiem top vai jau ir tapusi prokurora māja. Atšķirībā no citiem kolēģiem A. Mežsargam nav nekādu uzkrājumu, kas pārsniegtu 20 minimālās mēnešalgas.

Iepriekš no prokuratūras amatpersonām vislielākie parādi, kādus bija izdevies konstatēt Neatkarīgajai, ir nu jau bijušajai Jūrmalas virsprokurorei Sigitai Priedei – nepilni 300 000 eiro. 2009. gada februārī S. Priede iesniedza atlūgumu, jo bija aizdomas par viņas saistību ar korupcijā apsūdzēto Jūrmalas prokurori Irinu Bogdanovu. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nosūtījis Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļai pērn septembrī sāktā kriminālprocesa materiālus, rosinot saukt pie kriminālatbildības prokuroru un trīs privātpersonas par kukuļošanu saistībā ar labvēlīga lēmuma pieņemšanu pret kukuļdevēju ierosinātā kriminālprocesā. Minētais prokurors ir Rīgas Ziemeļu rajona prokuratūrā strādājošais Svens Martinsons, kurš pērn 8. novembrī bija spiests izbeigt prokurora karjeru. Viņa parādsaistības tajā laikā bija 133 319 eiro.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais