Ventspilī sākta interaktīva demonstrāciju centra izveide

Ventspils Augsto tehnoloģiju parka (VATP) speciālisti aktīvi uzsākuši interaktīva un populārzinātniska demonstrāciju centra izveidi Ventspilī. Jauno demonstrāciju centru, kas galvenokārt tiks veidots par kosmosa jomu un satelīttehnoloģijām, plānots pabeigt šī gada beigās, bet oficiāla atklāšana, visdrīzāk, notiks 2012.gada sākumā.

Interaktīvie muzeji, izglītības un zinātnes centri ir ļoti populāri visā pasaulē, tomēr latvieši visbiežāk pirmo reiz tādus apmeklē ārvalstīs. Tas tāpēc, ka Latvijā šobrīd ir tikai viens šāds centrs Rīgā, un drīzumā atvērsies vēl viens Cēsīs. VATP veidotais interaktīvais demonstrāciju centrs būs trešais Latvijā, taču noteikti pirmais un vienīgais, kurā apmeklētāji varēs iepazīt tuvāk kosmosa jomu un satelīttehnoloģijas.

Plānots, ka jaunais demonstrāciju centrs pildīs gan izglītojošu, gan izklaidējošu fukciju, tādējādi kļūstot par vēl vienu interesantu tūrisma objektu Ventspilī. Pēc atvēršanas tas gaidīs ne tikai ģimenes ar bērniem, bet arī ekskursantu grupas – gan pieaugušos, gan skolēnus un studentus. No parastiem muzejiem tas atšķirsies ar to, ka gandrīz visi stendi būs interaktīvi, proti, ekspozīcijas apmeklētāji paši varēs izmēģināt dažādas pasaulē inovatīvas un aizraujošas tehnoloģijas. VATP speciālisti cer arī turpmāk pastāvīgi ekspozīciju papildināt un izaugt līdz Eiropas līmeņa centram ar savu atsevišķu ēku.

Demonstrāciju centrs tiek veidots Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta „Vienots IKT tīkls inovāciju atbalstam” (ICT DCnet) ietvaros, un šobrīd jau tiek iepirktas pirmās iekārtas un aparatūra. Paralēli notiek aktīvs darbs ar IT un elektroniskas speciālistiem, domājot par to, kā stendus padarīt patiesi aizraujošus. Stendu izstrādē iesaistīti arī Ventspils Augstskolas studenti, un šī pieredze viņiem ir unikāla un neaizstājama.