Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Latvijā

FOTO: Jelgava saņēmusi ekskluzīvu dāvanu

© Publicitātes foto

Pateicībā par 17 gadus ilgo draudzību un veiksmīgo sadarbību dažādās jomās Jelgavas sadraudzības pilsēta Francijā Rieijmalmezona Jelgavai sarūpējusi ekskluzīvu dāvanu – Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas torņa žoga lielos vārtus.

Vārti veidoti pēc vēsturisko vārtu fotogrāfijām. Sestdien, 27. aprīlī, klātesot dāvinātājiem, vārti svinīgi atklāti.

"Šis ir brīnišķīgs abu pilsētu draudzības apliecinājums. Jelgava izsaka lielu pateicību jums par vērtīgo dāvinājumu un to, ka spējāt novērtēt Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas torņa vēsturisko nozīmi un ļāvāt šim objektam atgūt vēsturiskos žoga lielos vārtus," dāvinātājiem pateicās Jelgavas valstspilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš.

"Draudzība, kas ir izveidojusies starp mūsu pilsētām - Jelgavu un Rieijmalmezonu - ir ļoti stabila. Gluži kā šie metāla vārti. Gribas teikt, lai šie vārti simboliski atver daudz jaunas kopīgas iespējas un projektus turpmāk. Lai mums ir vēl vairāk apmaiņas programmu, vēl ciešāka sadarbība dažādās jomās. Mums ir patiesi prieks skatīties, kā pilsēta gadu gaitā attīstījusies, kā mainījusies un šobrīd tajā visā savu nospiedumu, dāvinot vārtus, esam atstājuši arī mēs," saka bijušais Francijas ministrs, sadraudzības pilsētas Rieijmalmezonas mērs, Lielās Parīzes metropoles prezidents un 2024. gada Parīzes Olimpisko un paraolimpisko spēļu organizācijas komitejas Direktoru padomes priekšsēdētāja vietnieks Patriks Oljē. Atklājot vārtus, P.Oljē Jelgavas valstspilsētas domes priekšsēdētājam simboliski pasniedza arī vārtu atslēgu.

Žoga lielo vārtu dizains izstrādāts, pamatojoties uz vēsturisko vārtu fotogrāfiju izpēti un saskaņojot to ar esošajiem mazajiem vārtiem, lai veidotos vienots arhitektoniskais ansamblis. Darba procesā vērā ņemtas Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes rekomendācijas un ieteikumi.

Lielie žoga vārti izgatavoti no pildīta metāla un sver aptuveni 450 kilogramus, to augstākā vieta sasniedz trīs metrus, bet vārtu platums ir 2,5 metri. Simboliski novērtējot abu pilsētu sadraudzību, vārtos vienā pusē iestrādāts Jelgavas lielais ģerbonis, bet otrā - Rieijmalmezonas ģerbonis.

Jelgava un Rieijmalmezona sadraudzības līgumu, kas paredz sadarbību izglītības, zinātnes, tehnoloģiju, civilās aizsardzības, krīzes pārvaldības un pilsētas infrastruktūras pārraudzības, kultūras, sporta, veselības aprūpes, cilvēkresursu un uzņēmējdarbības jomā, noslēdza 2007. gada jūnijā.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto