Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā

LRA: NEPLP priekšlikumiem par atteikšanos no radio satura krievu valodā trūkst pamatojuma

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšlikumiem atteikties no radio reklāmām un radio programmām krievu valodā trūkst argumentēta pamatojuma, aģentūrai LETA pauda Latvijas Raidorganizāciju asociācijas (LRA) valdes loceklis un radio "SWH" komercdirektors Filips Rubenis.

"Mūsuprāt, akūti trūkst pamatojums un informācija par šo izmaiņu nepieciešamību. (..) Šobrīd mēs neredzam argumentētu pamatojumu šādu izmaiņu ieviešanai," teica Rubenis.

Rubenis pauda, ka, viņuprāt, vispirms ir jāsāk ar mērķa definēšanu, kā arī kopējā ieguvuma un ietekmes uz mediju vidi novērtēšanu.

Pēc asociācijas aplēsēm pāreja uz reklāmu tikai latviešu valodā būtu ar negatīvu ietekmi. Liela daļa reklāmdevēju meklētu citus ceļus, kā sasniegt krievvalodīgo auditoriju, un tas Latvijā reģistrētajiem plašsaziņas līdzekļiem nestu zaudējumus.

"Kā mēs zinām, mediju ieņēmumi no reklāmas iet roku rokā ar satura ražošanu. Ja samazinās reklāmas ieņēmumi, automātiski samazinās arī mediju spēja ražot saturu, ziņas, raidījumus. Tas būtiski ietekmētu Latvijā saražoto elektronisko plašsaziņas līdzekļu satura apjomu, jo no reklāmas ieņēmumiem, kas tiek saņemti no reklāmas krievu valodā, bieži vien tiek finansēta arī satura ražošana programmās, kas raida latviešu valodā," teica Rubenis.

Arī jautājumā par licencēm būtu jāskatās uz kopējo ieguvumu vai zaudējumu mediju videi, uzskata Rubenis.

Šobrīd asociācijai trūkst izsvērtas informācijas par šādu izmaiņu ieviešanas nepieciešamību, mērķiem un ietekmi uz mediju un reklāmas vidēm kopumā.

Aģentūra LETA vaicāja arī "EHR grupas" viedokli. Kompānijas pārstāve Ina Iknere informēja, ka uzņēmums pievienojas asociācijas viedoklim.

Kā ziņots, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) tuvākajā laikā plāno Saeimā iesniegt priekšlikumus, kas saistīti ar radio apraides tiesību piešķiršanu un valodu lietojumu radio izvietotajās reklāmās, trešdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas deputātiem pauda NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.