Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Vai hipotekārā kredīta procentu kompensācijas izmaksās arī "ABLV Bank" klientiem?

© Mārtiņš Zilgalvis/f64

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās opozīcijas partijas "Stabilitātei" rosinātos grozījums Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz hipotekāro kredītņēmēju aizsardzības nodevas izmaksāt arī tiem kredītu ņēmējiem, kas maksā kredītiestādēm, kas kas atrodas likvidācijas procesā.

"Stabilitātei" norāda, ka hipotekāro kredītu ņēmējus "ABLV Bank", kas patlaban atrodas likvidācijas procesā, pārsvarā pārņēma banka "Citadele", un šie klienti saskaņā ar Saeimas pērn pieņemto likumu saņem hipotekārā kredīta procentu kompensācijas. Taču esot daļa no "ABLV Bank" klientiem, kas joprojām ir "ABLV Bank" bilancē un turpina maksāt paaugstinātās EURIBOR procentu likmes. Šādi klienti nevar pretendēt uz hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevas palīdzību, jo banka ir likvidācijas procesā.

Opozīcijas partija vēlas nodrošināt "pienācīgu aizsardzību" hipotekāro kredītu ņēmējiem, kuri ir klienti "ABLV Bank" vai citās bankās, kas atrodas līdzīgā juridiskā situācijā.

"Grozījums ļaus arī likvidējamās "ABLV Bank" klientiem saņemt līdzīgu aizsardzību kā citu banku klientiem, kuriem nav līdzīgu administratīvo problēmu. Šis grozījums veicinās tiesiskuma un taisnīguma principu ievērošanu, nodrošinot vienlīdzīgas tiesības visiem hipotekāro kredītu ņēmējiem neatkarīgi no bankas likvidācijas statusa," likumprojekta anotācijā skaidro partija.

Jau ziņots, ka pērn decembrī tika pieņemti grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (PTAL) par hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu ar mērķi kompensēt kredītu procentus hipotekāro kredītu ņēmējiem mājokļa iegādei vai būvniecībai nolūkā aizsargāt sabiedrības labklājību, ņemot vērā EURIBOR likmes kāpuma un inflācijas rezultātā pieaugušo kredīta maksājumu un patēriņa cenu radīto būtisko izmaksu slogu mājsaimniecībām.

Atbilstoši PTAL Latvijā reģistrētas kredītiestādes un kapitālsabiedrības, kuras saņēmušas licenci patērētāja kreditēšanas pakalpojuma sniegšanai, kā arī citu valstu kredītiestāžu un kapitālsabiedrību, kuras saņēmušas licenci patērētāja kreditēšanas pakalpojuma sniegšanai, pastāvīgās pārstāvniecības (filiāles) Latvijā, par katru kalendāra gada ceturksni valsts pamatbudžeta speciāli šim nolūkam izveidotā ieņēmumu kontā maksā hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu. Nodevas administrēšanu nodrošina VID.