Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā

Rajevskis norāda, kā risināt problēmu ar tiesnešiem Krievijas spiegu lietās

© Rūta Kalmuka/F64

“Pirmā lieta, ko vēlos teikt, ka cilvēki neatbild par saviem vecākiem, jo tad mums te nekas nesanāks, ja sāksim skatīties trīs paaudzes atpakaļ, kas ko ir darījis. Baigi bēdīgi mums būs, ņemot vērā mūsu raibo vēsturi”, atbildot uz TV24 raidījuma "Dienas personība ar Veltu Puriņu" žurnālistes jautājumu, kā izvērtēt tiesneša objektivitāti Krievijas spiegu tiesāšanā, atbild politologs Filips Rajevskis.

Rajevskis norāda, ka diskusijās izskanējis jautājums, vai naturalizēti pilsoņi var būt tiesneši. Šis aspekts, politologa vērtējumā, ir apspriežams, pieļaujot, ka par tiesnešiem var kļūt tikai cilvēki, kas pilsonību iemantojuši piedzimstot. Svarīgs esot arī jautājums par to, kā tiesnešu kandidatūras izvērtē Saeima, kura ieceļ tiesnešus amatos. Būtu svarīgi, lai Saeimā tiktu smalki vētīta kandidāta iepriekšējā darbība, biogrāfija, visa pieejamā informācija par viņu, jo tiesnesim tiek uzticēta liela vara. Jo, ja parādās šādas problēmas, tad ir pamatoti pretenzijas vērst arī parlamenta virzienā, prasot skaidrot, cik nopietni ir tikuši vērtēti kandidāti.

“Varbūt tur vajag nopietnāku drošības dienestu pārbaudi tiesnešu kandidātiem. Bet es nedomāju, ka ir jāsāk dalīt tiesnešu saime, ka šiem tiesnešiem drīkst, bet šiem nedrīkst dot šādas lietas skatīt, jo ir dzimis ne tādā ģimenē," rezumē politologs Rajevskis.