Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā atrasta bēdīgi slavenā "narkozombiju" viela

© Ekrānšāviņš

Pērn krituši visi rekordi - savāktas 600 000 narkomānu izlietotās šļirces un jaunas izdalītas vairāk kā miljons. Pēc šiem skaitļiem var noprast, ka Latvijā strauji pieaug narkomānu skaits, tādēļ neizbrīna fakts, ka izlietotajās šļircēs ir konstatēts par zombiju narkotiku dēvētais ksilazīns, vēsta “360TV ZIŅneši”.

Pārbaužu rezultāti vēsta, ka šļirču apmaiņas punktā vecajās šļircēs konstatēts ksilazīns. Tieši no biedrības “Dialogs“ šļirču apmaiņas punkta ņemti paraugi pētījumam par narkotiku atliekām izlietotajās šļircēs.

Slimību profilakses un kontroles centrs līdz šim nav saņēmis informāciju nedz no policijas, nedz no ārstniecības iestādēm par ksilazīna identifikāciju. Tomēr centrs pats savā pētījumā jau sen kā atklājis ksilazīna klātbūtni narkomānu izlietotajās šļircēs. Ksilazīnu piejauc narkotiskajām vielām kā atšķaidītāju, bet nevar izslēgt, ka ksilazīns paaugstina narkotiku radīto efektu.

Sandis Radziņš, Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 2. nodaļas priekšnieks stāsta: “Šī viela bija piejaukta kā papildus viela klāt pamatnarkotikai. Visdrīzāk mēs runājam par jaunajiem sintētiskajiem opioīdiem, kas šobrīd ir aktuālākā un smagākā narkotika.”

Runa ir par heroīna sintētiskajiem analogiem. Narkomāni tos bieži pārdozē un, diemžēl, arī mirst. Tas, vai pie mums slimnīcā nonāk ksilazīna upuri, gan nav zināms - Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā Ziņnešiem norādīja, ka šis medikaments nav pakļauts kontrolei, līdz ar to pacientus uz šo vielu nepārbauda. Tomēr ir skaidrs, ka ksilazīns narkomānu vidū Latvijā cirkulē.

Lai gan pēdējo gadu laikā Amerikas Savienotajās valstīs no šīs zombiju narkotikas jeb ksilazīna pārdozēšanas mirst simtiem cilvēku, šī viela arī aiz okeāna nav nelikumīga.

Vairāk skaties video!