Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Cipule stāsta, kā NMPD darbosies iespējama kara gadījumā

© Flickr

"Jāņem vērā arī tas, ka krīzē iespējams jāpāriet uz citiem aprūpes standartiem, mainot algoritmus un triāžu šķirošanas principus," TV24 raidījumā "Dr.Apinis" stāsta Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule.

"Dienests nevar darboties bez sakariem, ir paredzēts, ka var notikt sakaru pārrāvums. Šobrīd saziņa ar slimnīcām notiek caur rācijām, kas līdz šim nebija. Skaidrs, ka ir jābūt degvielas rezervēm. Darbiniekiem ir jābūt pieejai pie ūdens, ir apzināta sakaru ķēde, kā kritiskais personāls tiek apgādāti ar ēdināšanu. Arī tas, kā varētu noritēt brigāžu atbalsta centra evakuācija, ir plānā paredzēts," skaidro Cipule.
Cipule uzsver, ka krīze vienmēr jāskatās no augšas, piemēram, dienesta kritiskais personāls nav tikai mediķi, bet arī IT speciālisti, drošības speciālisti, elektriķi, jo citādāk nav iespējams saņemt informāciju un aizdoties līdz pacientam.
"Medikamenti ir viena ļoti būtiska sadaļa, bet, ja tie nebūs uz vietas pieejami, tad vedīsim pacientu uz turieni, kur tie ir pieejami. Jāņem vērā arī tas, ka krīzē iespējams jāpāriet uz citiem aprūpes standartiem, mainot algoritmus un triāžu šķirošanas principus, " stāsta Cipule, atsaucoties arī uz kovidlaika pieredzi, kad bija jāpārvirza darbības, kā arī uzsver, ka NMPD ir nozīmīgs atbalsts evakuācijai, kad būtu jāpārved stacionētie pacienti uz iepriekš nozīmētajām vietām.