Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Nojaukto padomju un nacistiskā režīma slavinošo objektu vietās – tukšums

© TV24 un Rīgas pieminekļu aģentūras arhīvs

Padomju un nacistiskā režīma slavinošos objektus Latvijā bija jānojauc līdz 2022. gada novembrim. Šobrīd visi likumā noteiktie un vēl pašvaldību papildus ierosinātie objekti ir demontēti. Uzvaras parks Rīgā ir vienīgā vieta, kas ir labiekārtota, pārējās vietas ir atstātas kā tukši laukumi vai apslēptas zem lapu kaudzēm.

Pašvaldības noteiktajā termiņā nojauca visus 69 padomju un nacistisko režīmu slavinošos objektus, kuri bija iekļauti Ministru kabineta noteikumu sarakstā. Vienlaikus vietvaras pēc savas iniciatīvas demontēja vēl 55 objektus.

Kā tagad izskatās šīs vietas? Uzvaras parks, kurā atradās piemineklis Padomju armijas karavīriem, ir vienīgā vieta, kuru pārveidoja līdz nepazīšanai. Tagad tas ir lietderīgs -izveidots skeitparks, bērnu rotaļlaukums, izvietoti soliņi. Pārējās vietas Rīgā, kurās atradās pieminekļi, atrast ir teju neiespējami. Mežaparkā pie Ķīšezera, kur atradās padomju režīma slavinošais obelisks, palikušas ir tikai trepes, kuras aizved pie koka baļķu kaudzes. Arī citur - pieminekļu vietā manīt var tikai lapu čupas vai atkritumus.

Rīgas pieminekļu aģentūras direktors Gunārs Nāgels TV24 raidījumam “STOPkadri ar Armandu Puči” pauda nožēlu, ka īsi pirms tam bija jātērē līdzekļi objektu atjaunošanai. Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, Rīgas vietas, kur nojaukti padomju un nacistiskā režīma slavinošie objekti, pagaidām nav paredzēts labiekārtot.

Citviet Latvijā, Daugavpilī un Rēzeknē, pilsētās, kurās padomju pieminekļu nojaukšanu iedzīvotāji īpaši aktīvi nosodīja, vietas ir atstātas neskartas. Rēzeknē tā dēvētā “Aļošas” pieminekļa vietā ir tukšs laukums ar akmeņiem un betonu. Latgales reģionālās televīzijas uzrunātie rēzeknieši tur vēlas redzēt parku un ziedus.

Padomju režīmu slavinošie objeki ir aizvākti arī trešajā lielākajā valstspilsētā Liepājā. Jaunliepājā pie kanāla vietā, kur reiz slējās piemineklis Liepājas aizstāvjiem, tagad ir tukša un tur iesēta zālīte.