Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Krāpnieki "uzmet" koncertu apmeklētājus

© nra.lv

Iegādāta biļete vēl nebūt nenozīmē to, ka jūs tik tiešām varēsiet baudīt ieplānoto koncertu. Par to 3. oktobrī pārliecinājās vairāki simti grupas "The Prodigy" fani, kuri bija ieradušies "Arēnā Rīga".

Nebūtu jābrīnās par to, ka krīzes apstākļos cilvēki meklē dažādus veidus kā ietaupīt naudu. Vieni izlemj pilnīgi atteikties no izklaides un atpūtas pasākumiem, citi - meklē veidus kā kāroto pasākumu tomēr apmeklēt, iztērējot pēc iespējas mazāku summu. Viena no tādām iespējām ir ielūkoties kādā no sludinājumu lappusēm internetā, kur tiek piedāvātas simtiem biļetes uz visdažādākajiem koncertiem. Iemesli, kādēļ biļešu īpašnieki izlemj pārdot savas ieejas kartes, ir visdažādākie – kāds saslimis, kādam atteicis līdznācējs, kāds vienkārši bijis tik apņēmīgs, lai par lētākām naudām nopirktu biļetes, kura vēlāk ar nelielu peļņu atpārdotu tālāk. Principā – nekā aizdomīga. Taču, ekonomiskā krīze viesusi savas korekcijas arī šajā, šķietami nekaitīgajā biznesā – arvien biežāk uzrodas darboņi, kuri meistarīgi vilto biļetes, apzināti tirgojot ieejas kartes, ar kurām nevienā koncertā jūs neielaidīs.

Apkrāpti esot vairāki simti

Rihards un Mārtiņš ne vienu reizi vien bija iegādājušies legālas biļetes uz dažādiem koncertiem oficiālās biļešu tirdzniecības vietās. Taču šoreiz lēmums par došanos uz „The Prodigy” koncertu nāca pēdējā brīdī un puiši nolēma, ka mēģinās biļetes pirkt „no rokas”, tādējādi ieekonomējot vismaz 10 latus katrs. „Tā kā ne reizi vien esmu turējis rokās legālas „Biļešu Servisa” biļetes, biju pārliecināts, ka spēšu atšķirt pakaļdarinājumu, kas visbiežāk – rūpīgi ieskatoties- ir vizuāli pamanāms,” savā pieredzē dalās Rihards. „Atradām vienu no daudzajiem sludinājumiem interneta portālā „ss.lv”, sazvanījām kādu puisi un norunājām tikšanos. Biļetes, kuras viņš mums piedāvāja, neradīja ne mazākās aizdomas – hologrammas, svīru kods, papīra kvalitāte – viss atbilda standartiem. Tādēļ brīdī, kad, ieejot „Arēnā Rīga” apsardzes darbinieks mums konfiscēja, kā viņš teica, viltotu ieejas karti, jutāmies apstulbuši. Kā- viltotas? Mēģinājām sākt skaidroties, taču apsardzes darbinieks nebija pierunājams, vien norādot, ka tādu kā mēs esot vairāki simti.”

Meistarīgs viltojums

Par to, ka biļetes tik tiešām ir viltotas meistarīgi, varēja pārliecināties arī nra.lv. Salīdzinot oriģinālo ieejas karti ar to, kuru „no rokām”bija iegādājies Rihards, nācās secināt, ka atrast atšķirības ir praktiski neiespējami. Gan pasākuma nosaukums, gan visas hologrāfiskās zīmes, gan „Biļešu Servisa” logotips - viss savās vietās. Abu biļešu – oriģinālās un viltotās - krāsu gammas identiskas, grafiskais dizains- pilnīgi vienāds. Vienīgais, kas oriģinālu atšķir no pakaļdarinājuma, ir sērijas numurs, kas, kā komentē „Biļešu Servisa”pārstāvji, vairākiem viltojumiem ir vienāds.

Vēršas policijā

„Biļešu Servisa” valdes loceklis Rinalds Muižnieks nra.lv apliecināja, ka grupas „The Prodigy” koncertu tik tiešām mēģinājuši apmeklēt cilvēki, kuriem bijušas viltotas biļetes. To, cik daudz tādu fanu ir bijis, R. Muižnieks nevēlājās atklāt, vien piebilstot, ka viņu skaits bijis tiešām vērā ņemams.

„Biļešu Servisa” pārstāvis apliecināja, ka viltoto biļešu jautājumu šobrīd risinot policija. Tiesa, lietas ierosinātāji šoreiz bijuši paši apkrāptie grupas fani nevis „Biļešu Serviss” kā uzņēmums, jo Latvijas likumdošana, pēc R. Muižnieka teikta, esot ārkārtīgi „stīva”. „Policija norāda, ka izmeklēšana jāsāk tad, ja kādam nodarīti materiālie zaudējumi, savukārt mūsu uzņēmumam, kā uzskata likuma sargi, reāli materiālie zaudējumi nav nodarīti. Neieņemto peļņu par tādu nevarot uzskatīt,” uzsver R. Muižnieks. Tiesa, šoreiz apkrāptie biļešu pircēji bijuši gana apzinīgi un vairāki no tiem – tostarp Rihards un Mārtiņš – ir vērsušies policijā.

Jāuzmanās arī Marilyna Mansona faniem

„Mēs īpaši neceram atgūt savu naudu, taču dusmas rada tas, ka krāpnieki, šķiet, grasās nesodīti turpināt savu „biznesu”, saka Mārtiņš. „Internetā jau ir manīti sludinājumi ar to pašu kontaktpersonu, kura tagad piedāvā iegādāties biļetes uz 15. novembrī gaidāmo Marilyna Mansona koncertu.”

Kontrolēs daudz stingrāk

R. Muižnieks radušos situāciju raksturo vienkārši — kamēr būšot aitas, būšot arī cirpēji. „Cik reizes neesam cilvēkus brīdinājuši, ka, iegādājoties biļetes „no rokas”, viņi ļoti riskē! Tehnoloģijas ir ļoti strauji attīstījušās. Ja vēl pirms dažiem gadiem tik augstvērtīgu pakaļdarinājumu Latvijā nebūtu iespējams izgatavot, tad šodien tā jau ir realitāte. Es esmu pilnīgi pārliecināts, ka pie pakaļdarinājumiem nav vainojams kāds no „Biļešu Servisa” darbiniekiem, tāpat varu droši apgalvot, ka mums nav nozudis neviens biļešu rullis. Un tas nozīmē tikai to, ka kāds krāpnieks Latvijā ir iegādājies augstvērtīgu tehniku, kas tam ļauj izgatavot ļoti labas kvalitātes viltojumus.”

Lūgst komentēt to, vai ekonomiskās krīzes apstākļos viltotu biļešu izplatīšana nekļūs par izplatītu rūpalu, R. Muižnieks vien atzina — tāda iespēja pastāv. Tādēļ, ņemot vērā arī notikumu ar „The Prodigy” koncerta biļetēm, koncertu apsardze un ieejas karšu kontrole turpmāk kļūšot daudz stingrāka.

„Varu apliecināt, ka turpmāk pie ieejas koncertā katra biļete tiks kontrolēta vēl rūpīgāk. Protams, tas paildzinās skatītāju nokļūšanu zālē, taču tāda ir šā brīža situācija,”rezumēja R. Muižnieks.

Vilto arī citu pasākumu biļetes

Jāsaka, ka ar krāpniekiem arvien biežāk saskaras arī citas koncertorganizācijas. „Makroconcert” pārstāve Inese Rutkovska sarunā ar nra.lv apliecināja, ka viltotas biļetes atklātas gan uz plānoto „Chippendales” uzstāšanos, gan uz pērn notikušo grupas „Scorpions” koncertu. „Pieļauju, ka šādas lietas notiks arvien biežāk, jo krīzes apstākļos krāpnieku diemžēl kļūst vairāk,” uzsvēra I. Rutkovska. „Tādēļ lieku reizi gribu atgādināt – biļetes ir jāpērk kasēs. Ja kāds pasākums jūs tik tiešām ļoti interesē, tad, laicīgi plānojot, pastāv iespēja pirmās biļetes iegādāties par ļoti draudzīgu cenu, kas, visticamāk, nebūs augstāka vēlāk kā prasīs krāpnieki.”