NVA veicinās jauniešu konkurētspēju darba tirgū

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) trešdien sākusi īstenot jaunu pasākumu "Darba vieta jaunietim", kura mērķis ir veicināt, lai jaunieši bezdarbnieki, strādājot pie darba devēja, attīstītu darba iemaņas un prasmes, iegūtu darba pieredzi un kļūtu konkurētspējīgāki darba tirgū, informē NVA Informācijas nodaļa.

Pasākumā varēs piedalīties jaunieši bezdarbnieki vecumā no 18 līdz 24 gadiem, kuriem bezdarbnieka statuss ir vismaz sešus mēnešus, kuri ir pēc bērna kopšanas atvaļinājuma (tēvs vai māte) vai kuri ir ar invaliditāti.

Pieteikties dalībai šajā pasākumā var NVA filiālēs visā Latvijā. Viena pasākuma dalībnieka nodarbinātības ilgums ir līdz deviņiem mēnešiem.

Kancēna norādīja, ka jaunietis bezdarbnieks, strādājot viņam izveidotajā darbavietā, saņems darba samaksu, kas nevarēs būt mazāka par valstī noteikto minimālo algu - 200 latu mēnesī, par kuru darba devējs veiks visas valstī noteiktās nodokļu iemaksas. Līgumu ar darba devēju slēgs NVA, savukārt darba devējs jau attiecīgi tālāk slēgs darba līgumu ar jaunieti.

Darba devēji, kuri piedalīsies pasākumā, saņems dotāciju jaunieša bezdarbnieka algai - 100 latu mēnesī (par jaunieti ar invaliditāti – 150 latu) pirmo sešu mēnešu laikā un 50 latu mēnesī (par jaunieti ar invaliditāti – 100 latu) pēdējo triju mēnešu laikā. Lai darba samaksa būtu vismaz valstī noteiktās minimālās algas apmērā, darba devējam jaunieša bezdarbnieka darba algai būs jānodrošina arī papildu finansējums.

Aktivitātes ietvaros darba devējs varēs saņemt dotāciju 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas darba vadītāja atalgojumam, ja pie darba devēja būs nodarbināti pieci jaunieši bezdarbnieki. Dotācija darba vadītāja atalgojumam par vienu nodarbināto jaunieti būs viena piektdaļa no valstī noteiktās minimālās darba algas apmēra.

Paredzēta arī izmaksu kompensācija darba devējam par darbavietas pielāgojumu veikšanu tiem jauniešiem, kuriem ir invaliditāte, ja pielāgojumu nepieciešamību apstiprinājis ergoterapeits. Kompensācijas apmērs darba devējam par vienas darbavietas pielāgošanu paredzēts līdz 500 latiem.

NVA šogad pasākumā "Darba vieta jaunietim" plāno nodarbināt 1050 jauniešu bezdarbnieku.

Pasākums tiek īstenots Eiropas Sociālā fonda projekta "Kompleksi atbalsta pasākumi" ietvaros.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais