Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Zobārste: Katrs caurums bērna zobos ir vecāku atbildība

© Freepik

"Tai būtu jābūt normai, ka bērns divreiz gadā dodas pie zobārsta. Valsts apmaksāt zobārstniecība bērniem aizvien ir pieejama," TV24 raidījumā "Dr.Apinis" zobārste, Dr. Apines zobārstniecības klīnikas vadītāja Māra Valdmane.

Zobārste atgādina, ka kariess ir iegūta slimība, tā nav iedzimta slimība, kariess veidojas no zobu netīrīšanas un uztura nepilnībām. Lielākajai daļai bērnu zobi šķiļas veseli un tikai nelielai daļai ir novērojami iedzimti defekti.
"Tai būtu jābūt normai, ka bērns divreiz gadā dodas pie zobārsta. Valsts apmaksāt zobārstniecība bērniem aizvien ir pieejama," atgādina Valdmane, piebilstot, ka sistēma labāk strādātu, ja bērni tiktu vesti regulāri pie zobārsta, tā neveidotos garas rindas, kuras zināmā mērā veidojas dēļ bērniem, kuriem ir ielaisti caurumi, tā aizņemot vairāk vietas, jo vizītes vajadzīgas vairākas. Labāk būtu biežāk veikt profilaktiskas vizītes, kas dotu iespēju pamanīt zobu caurumu veidošanos vel pašā pirmajā stadijā.
Zobārste uzsver to, ka zobārsti ļoti uzsver zobu profilakses nozīmību, un vērš uzmanību uz Skandināvijas piemēru, kur ir valsts veidotas profilakses programmas saistībā ar zobārstu apmeklējumiem. Runājot par veikalu marketinga paņēmieniem, saldumus novietot bērnu acu līmenī, ārste nebaidās teikt, ka tā ir nosodāma rīcība.