Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Vēlas paplašināt medicīnas māsu profesijas standartu

© Aigars Eglīte / F64

Paplašinot māsas profesijas standartu un kvalifikācijas prasības, vairāk līdzināsimies Eiropas Savienības (ES) valstīm, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Māsu asociācijas prezidente Ilva Aršauska.

Komentējot Veselības ministrijas (VM) ieceri ieviest jaunu profesionālā maģistra programmu māszinībās, viņa norādīja, ka tā ir atbalstāma. Savulaik asociācija pati bija nākusi klajā ar iniciatīvu paplašināt māsu kompetences, un šobrīd to ir sadzirdējis un atbalstījis veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Aršauska atzīmēja, ka, paplašinot māsas profesijas standartu, Latvijas māsu izglītība būs pielīdzināma, līdzvērtīga tam, kā ES māsas iegūst izglītību. Tas sniegs ieguvumus gan veselības aprūpes sistēmai kopumā, gan pacientiem ar dažādām diagnozēm.

Patlaban VM izveidota darba grupa, kas strādā pie profesijas standarta izveides, un to plānots izstrādāt līdz maijam.

LETA jau rakstīja, ka VM plāno ieviest jaunu profesionālā maģistra programmu māszinībās, paplašinot māsas profesijas standartu un kvalifikāciju prasības.

Ar jauno studiju programmu VM vēlas paplašināt māsu iesaisti veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanā pacientiem gan ambulatori, gan stacionāros.

Profesionālajā maģistra programmā māsas iegūtu tādas kompetences kā prevencijas pasākumu vadīšana, veselības vajadzību analizēšana, tai skaitā autonoma lēmuma pieņemšana par vakcināciju, skrīningu, diagnostiskajiem izmeklējumiem, arī atsevišķu zāļu un medicīnas ierīču nozīmēšanu. Paplašinātās prakses māsas spētu patstāvīgi izvērtēt pacienta veselības stāvokli un izskaidrot to pacientam.

VM darba grupa, kurā ir profesionālo asociāciju, slimnīcu un augstskolu pārstāvji, maijā plāno noslēgt diskusijas par paplašinātās prakses māsas profesijas standarta un kvalifikācijas prasībām. To plānots nodot saskaņošanai iesaistītajām pusēm, bet pēc tam to iesniegt Valsts izglītības un satura centrā. Jauno studiju programmu augstskolas varētu ieviest nākamajā akadēmiskajā gadā.